GAL Marhakollagén peptidek Argentin - 300 g
A rendkívül kíméletes állattartásból származó alapanyaga mellett a GAL
Marhakollagén peptideket immár az eddigieket is felülmúló tulajdonságok,
tökéletes oldhatóság, semleges íz és zamat jellemzik. A 3000 Dalton alatti
peptidméret kimagasló bioaktivitást, a szervezetünkben gyors és maradéktalan
hasznosulást biztosít. Az egészségünk szerteágazó támogatása mellett az új
alapanyaggal készülő termékünk napi fogyasztása a lehető legkényelmesebb, a
semleges, finoman szemcsés por mindenféle italba vagy akár ételekbe is
csomósodás nélkül, könnyedén keverhető. Az I-es típusú kollagénektől elvárt
hatás eléréséhez továbbra is napi 10 gramm szedését javasoljuk. GAL
Marhakollagén peptidek Argetin - 300gA kollagén egy óriásfehérje, ami nagy
mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr,
csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk
sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés
során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik,
így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van
emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem
terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált
marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek
megfelelő működésétét, hajlékonyságát. A bőrre és ízületekre kifejtett hatás
csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett
(táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban
a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén
a jó hatású egyes szakemberek szerint). Tudományos háttérE kollagénünk jótékony
hatásai, fogyasztásának élettani előnyei nem különböznek a
sertéskollagénünkéitől. Fontos azonban kiemelnünk, hogy
marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott, füvet legelő
szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik. Az emlősök szervezetét
felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagén típusú fehérjék adják, hiszen a
bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős
részét ezek alkotják. Idáig a kollagén típusú fehérjék 28 fajtáját
azonosították, azonban a szervezetet alkotó kollagének 90%-át egyetlen típus
adja, az I-es típusú kollagén fehérje. A kollagén-fehérjék a többi fehérjétől
főleg nagyságukban és aminosav-összetételükben különböznek. Ezek szervezetünk
legnagyobb méretű fehérjéi. Aminosav-összetételük pedig a többi fehérjéétől
abban különbözik, hogy glicin-tartalmuk nagyon magas (~35%), sokkal alacsonyabb
az ún. elágazó láncú aminosav-tartalmuk (BCAA: leucin, izoleucin, valin), nem
tartalmaznak triptofánt, és cisztein- és metionin-tartalmuk is jóval
alacsonyabb. Ezek óriási jelentőségéről hamarosan szó lesz. A modern nyugati
táplálkozásból szinte teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék, hiszen
fehérjeforrásaink nagyrésze színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú
állati részekből (csont, bőr, ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát,
csontlevest, körömpörköltet és hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy
hiba! Mivel az állati szervezet fehérje-tartalmának is jelentős része
kollagén-fehérje, és őseink illetve a mai vadászó-gyűjtögető népek
fehérje-bevitelének szinte teljes egésze állati eredetű, ezért logikus, hogy a
fehérje-bevitelük komoly hányada kollagén típusú kellett hogy legyen. Őseink és
a mai vadászó-gyűjtögető népek hasznosítottak mindent az állatból, nemcsak a
húsát ették meg. Ebből számomra az következik, hogy evolúciónk során a magas
kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez számunkra az egészséges. Ha az
elfogyasztott fehérjéknek csak csekély mennyisége kollagén-természetű, az idegen
a szervezetünk számára, és problémákat kell, hogy okozzon. A következőkben e
sejtést próbálom alátámasztani. A csökkentett kalóriabevitellel (CR = Calorie
Restriction) állatokon jelentős élethossz-növekedést és csökkent
betegségkockázatot lehet elérni. Állatok esetén ezt könnyű volt megállapítani.
Egyszerűen kevesebb ételt adtak a kísérleti állatoknak, és megnézték, hogy a
kontrollcsoporthoz képest mennyivel éltek tovább, mennyivel kevesebb betegség
fordult elő. Embernél ilyen kísérletet csinálni ugye elég problémás. Ezért ott
csak különböző mutatókat tudnak vizsgálni, amelyekből következtetéseket tudnak
levonni. A CR élethosszra és egészségre gyakorolt pozitív hatását a kutatók
jelentős mértékben tulajdonítják a CR következtében csökkenő IGF-1-, tehát az
inzulinutánzó növekedési faktor-, és a növekvő IGFBP-3-szintnek, utóbbi az
IGF-1-et megkötő, és káros hatásait semlegesítő fehérje. Humán CR-vizsgálatokból
2008-ig csupán rövidtávú kísérleteket rendeztek meg (pár hét ? hónap). Ezekben
rendre megállapították, hogy embereknél is csökken az IGF-1-szint, tehát a CR
hatásosnak bizonyul. 2008-ban azonban megszületett az eredménye az első olyan
vizsgálatnak, ahol hosszútávon vizsgálták a CR hatásait embereken. Itt azt
vették észre, hogy a CR embereken 3 hónapig eredményez csak csökkent IGF-1/
IGFBP-3-arányt, utána az növekedni kezd. Ugyanakkor a magas kalória-,
szénhidrát-, és alacsony fehérjebevitellel rendelkező vegán csoport
IGF-1/IGFBP-3-aránya hosszútávon is alacsony marad. A CR-csoport néhány tagját
megkérték, hogy miután az IGF-1/IGFBP-3-arányuk visszaállt az eredeti, magas
értékre, úgy folytassák a CR-diétájukat, hogy a fehérjebevitelüket a vegán
csoporthoz hasonlóan alacsony szinten tartják. Ennek hatására újra
visszacsökkent az arány a kedvező szintre. A kutatók megállapítása, hogy az
állatoknál tapasztaltakkal ellentétben a CR emberek esetében növekvő élethosszt
csak akkor eredményez, ha a fehérjebevitel is korlátozva van (~0,8
g/testsúly-kg), nemcsak a kalória. Egy másik, 2012-es vizsgálatban
megállapították, hogy az ún. mTORC fehérje-komplexet erősen, direkt módon
aktiválják az ún. BCAA aminosavak, főleg a leucin. Ezek az aminosavak a
tejfehérjékben és a húsokban találhatóak csak meg nagy mennyiségben. Az mTORC
fokozott aktivitása azért akkora probléma, mert mind az IGF-1, mind az inzulin
ezen keresztül fejti ki negatív hatásai nagyrészét. Az mTORC aktivitását fokozza
az IGF-1 és az inzulin is. Éppen ezért nem jó, ha ezek szintje magas. A fokozott
mTORC-aktivitás csökkenti az élethosszt, és fokozza a civilizációs betegségek
kockázatát. Ma már fejlesztenek is az mTORC aktivitása gátlásának elvén alapuló
rák- és szívrohamellenes gyógyszereket. A kutatók megállapítása, hogy egy
húsokat nélkülöző, zöldségeken és komplex szénhidrátokon alapuló paleolitszerű
diéta lenne a legmegfelelőbb! Megrendezésre kerültek olyan állatkísérletek is,
ahol az állatoktól megvontak egyes aminosavakat. Mind a metionin, mind a
triptofán megvonásával nőtt az állatok élethossza, holott nem csökkentették a
kalóriabevitelüket! Mindez alátámasztja a kollagén-fehérjék túlsúlyának
fontosságát. Miért is? Ahogyan a cikk elején már írtam, a kollagén-fehérjék alig
tartalmazzák a problémás aminosavakat (BCAA-k, triptofán, metionin), míg a húsok
és tejfehérjék bővelkednek bennük. A mai vadászó-gyűjtögetők és őseink jóval
több fehérjét esznek/ettek, mint 0,8 g/testsúly-kg, amit a 2008-as kutatás
ajánl, és nem kivitelezhető egy szinte csak zöldségalapú diéta sem, amit a
2012-es tanulmány ajánl. Ilyen alacsony fehérjebevitel amúgy sem egészséges
hosszútávon; az izom sorvadásához, az immunrendszer gyengüléséhez, és akár a
csontsűrűség csökkenéshez is vezethet közvetve. A kollagén-fehérjék tehát
csökkentik az mTORC aktivitását, és segítik csökkenteni a triptofán- és
metionin-szintet is. Mindezek jobb egészséghez és hosszabb élethez vezetnek.
Sőt, egy újabb, 2014-es kutatás már arra is enged következtetni, hogy még az
IGF-1-szint is csökkenthető a segítségével mellékhatások nélkül, ami szintén
növeli az élethosszt. Ehetünk sok fehérjét tehát, de vigyázzunk, hogy
fehérjebevitelünknek csak kb. a fele legyen színhús, a többi pedig
kollagén-típusú fehérjéket tartalmazó állati részekből származzon (vagy
kollagén-kiegészítőkből). Lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen
kollagén-kiegészítés. Elöljáróban fontos tisztázni, hogy a normál étkezési
zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek
alig emészthetőek. Így az étellel elfogyasztott kollagénfehérjék (vagy zselatin)
nem sok hatással tudnak lenni az ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre stb.
(kivéve, ha szuper emésztésünk van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és
hasonlót eszünk), viszont a bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen
azzal közvetlenül érintkeznek, nem baj, ha nem mind emésztődnek meg. Ezzel
szemben a kollagén peptidek közel 100%-a a véráramba jut, így kifejti valamennyi
hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle. A kutatásokban kizárólag
előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba
keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket
tartalmaznak. (A vizsgálatok abstract-jában csak mint ?gelatin?-ra szoktak
hivatkozni rá, de a teljes tanulmányban a ?methods and materials?-résznél
kifejtik részletesebben, hogy hány Daltonos vagy milyen kollagént használtak, és
ezek mindig hidrolizátumok/peptidek.) Persze a magas kollagénfehérje-tartalmú
étkezést folytató népeknél észrevehetjük ugyanazokat a jó hatásokat, mint amiket
a peptideknél megállapítottak, így én is azt gondolom, hogy nagy mennyiségeben
fogyasztva, jó emésztéssel hatásos lehet az is, ha sok kollagénfehérjét
tartalmazó ételt eszünk, de ennél sokkal lényegesebb, hogy azért együnk sok
kollagén-típusú fehérjét, mert az a többi fehérjével szemben nem rendelkezik
káros (öregítő, civilizációs betegségek kockázatát fokozó) hatással. Tehát a
kollagén peptideket a kollagén pozitív hatásaiért érdemes fogyasztani, míg az
étkezésünkben lévő kollagénfehérjéket meg azért, mert azok az egyetlen
fehérjeforrások, amelyeknek semmi hátulütőjük sincs, így az egészségünket csak
úgy tudjuk optimalizálni, ha a normál hús-, hüvelyes- stb-fehérjebevitelt
csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt, csontlé, pacal, csirkeláb
stb.) növeljük. Mire jók tehát a kollagén peptidek: Bőr és haj Csökkenti a
nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat
segít eltünteti. Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. Fokozza a bőr
kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát. Növeli a bőrben mért
hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt. Csökkenti az arcbőr
zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát. Vastagabb, sűrűbb hajhoz,
gyorsabb hajnövekedéshez segít. Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a
korpásodást). Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és
nőknél is). Továbbiak: Csökkenti az ízületi fájdalmakat. Fokozza az alvás
hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt). Fokozza a tanulási képességet, az
emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin). Fokozza a nagyagyban
az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek). Segíti
csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok
kiegyensúlyozása által. Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhasznált szakirodalom:1. Sylvie Ricard-Blum: The Collagen Family. Cold Spring
Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1): a004978.2. Szpak, Paul (2011). Fish bone
chemistry and ultrastructure: implications for taphonomy and stable isotope
analysis. Journal of Archaeological Science 38 (12): 3358?3372.3. Fontana et al.
(Long-term effects of calorie or protein restriction on serum IGF-1 and IGFBP-3
concentration in humans. Aging Cell. 2008 Oct; 7(5): 681?687.4. Bodo Melnik:
Dietary intervention in acne - Attenuation of increased mTORC1 signaling
promoted by Western diet. Dermatoendocrinol. 2012 Jan 1; 4(1): 20?32.5.
Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on
markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available
findings. Nutrition Journal 2011, 10:1076. C.Y. Ewald et al., ?Dauer-independent
isuin/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity,? Nature,
doi:10.1038/nature14021, 2014.7. Proksch et al.: Oral intake of specific
bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix
synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.8. Schwartz et al.:
Ingestion of BioCell Collagen(®), a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage
extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs . Clin
Interv Aging. (2012)9. Kantor, I et al. 2002. Results of a Study Evaluating the
Use of a Dietary Supplement Formula in the Management of Age-Related Skin
Changes in Women with Moderate to Severe Wrinkling of the Periorbital Area.
Journal of the American 10. Nutraceutical Asscociation. Vol 5, No.211. DERMSCAN
study, 2008, Lyon France. Cutaneous properties of hydrolyzed collagen12. Ito et
al.: Sebum secretion-blocking composition, and food or beverage containing same.
US 8,969,523 B2 (2015 március 3.)13.
MorgantiP.,RandazzoS.D.,BrunoC,(1982)effectofgelatincysteineonhairafterathreemonthstreatment?,
J.Soc.Cosmet.Chemists33,95.14.
RandazzoS.D.,MorgantiP.,(1982)titled:Theinfluenceofgelatincysteinesupplementationontheaminoacidscompositionofhumanhair,acceptedforpresentationonXVIintern.CongressofDermatology
May23-28Tokyo.15. Morganti P., Bruno C. Colelli G (1983) Geltina-cistina.
Cheratogenesies trutturapilifcra Boil, Soc, It. Biol.Sper 59:20.16. M.P. DE
Padova, A. TOSTI, titled: ?Gelatin -Cyctine in Seborrheic Alopecia?, department
of dermatology university of Bologna ?Italy, February 15, 1985. J Appl. Cosmetol
1968;4;55-60 (April/June 1986).17. Morganti P., G. Fabrizl. B james, C. Bruno,
titled: ?Effect of gelatin-cystine and serenoa repens extract on free radicals
level and hair growth?, Presented at Singapore clinical dermatology 2000
?Singapore 18-20 June, 199818. Pam Z., Wikonkal N., Pam N., -15th Annual Meeting
of the European Hair Research Society (EHRS) , Jerusalem, Israel, July 6-9,
2011.19. Benito-Ruiz et al.: A randomized controlled trial on the efficacy and
safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort.
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009, Vol. 60, No. s2 :
Pages 99-11320. Schauss et al.: Effect of the novel low molecular weight
hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving
osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled
trial. J Agric Food 21. Chem. 2012 Apr 25;60(16):4096-101.22. Jing et al.
2014.23. Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine:
glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):145-8.24.
File et al.: Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention
in young and middle-aged adults. J Clin Psychopharmacol. 1999
Dec;19(6):506-12.25. Kakoi C. et al.: Collagen peptides enhance hippocampal
neurogenesis and reduce anxiety related behavior in mice . Biomed Res. (2012)26.
Rubio et al.: Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with
normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut
peptides, glucose and isuin. Eat Weight Disord. 2008 Mar;13(1):48-53.27. THE
SPECIFIC DYNAMIC ACTION OF GELATIN HYDROLYSATES by DAVID RAPPORT, From the
Department of Physiology, Western Reserve University Alkalmazás: Napi 10g (1
púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal. Íze nincsen,
de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl. tejszínes-vaníliás
italba keveri, melyek remekül elfedik azt. GAL Marhakollagén peptidek Argentin 1
adag: 10 gram (1 kanál) 30 adagot tartalmaz Megnevezés / 100 G / 10 G / 30 G
Energia 1530 KJ / 360 KCAL 153 KJ / 36 KCAL 459 KJ / 108
KCAL Zsír amelyből: telített zsírsavak 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G 0
G Szénhidrát amelyből: cukrok 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G
Fehérje 90 G 90 G 27 G Nátrium 0,7 G 0,07 G 0,21 G GAL
Marhakollagén peptidek Argentin 1 adag: 10 gram (1 kanál) 30 adagot tartalmaz
Megnevezés / 100 G / 10 G / 30 G Hidrolizált marhakollagén-peptidek 100
G 10 G 30 G Összetevők: Kollagén peptidek (hidrolizált marhakollagén)
Figyelmeztetés:A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A Himalaya Logistic Kft. valamennyi kommunikációs
felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat.
Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a
legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható
tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a
fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek
eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak.
Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben
hiszünk, ezért dolgozunk. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Forrás: niyodo.hu
Marhakollagén peptideket immár az eddigieket is felülmúló tulajdonságok,
tökéletes oldhatóság, semleges íz és zamat jellemzik. A 3000 Dalton alatti
peptidméret kimagasló bioaktivitást, a szervezetünkben gyors és maradéktalan
hasznosulást biztosít. Az egészségünk szerteágazó támogatása mellett az új
alapanyaggal készülő termékünk napi fogyasztása a lehető legkényelmesebb, a
semleges, finoman szemcsés por mindenféle italba vagy akár ételekbe is
csomósodás nélkül, könnyedén keverhető. Az I-es típusú kollagénektől elvárt
hatás eléréséhez továbbra is napi 10 gramm szedését javasoljuk. GAL
Marhakollagén peptidek Argetin - 300gA kollagén egy óriásfehérje, ami nagy
mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr,
csont és porc elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk
sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés
során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik,
így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van
emésztve, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó és az emésztésünket sem
terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált
marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek
megfelelő működésétét, hajlékonyságát. A bőrre és ízületekre kifejtett hatás
csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett
(táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban
a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén
a jó hatású egyes szakemberek szerint). Tudományos háttérE kollagénünk jótékony
hatásai, fogyasztásának élettani előnyei nem különböznek a
sertéskollagénünkéitől. Fontos azonban kiemelnünk, hogy
marhakollagén-alapanyagunk kizárólag legelőn tartott, füvet legelő
szarvasmarháktól, kíméletes állattartásból származik. Az emlősök szervezetét
felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagén típusú fehérjék adják, hiszen a
bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős
részét ezek alkotják. Idáig a kollagén típusú fehérjék 28 fajtáját
azonosították, azonban a szervezetet alkotó kollagének 90%-át egyetlen típus
adja, az I-es típusú kollagén fehérje. A kollagén-fehérjék a többi fehérjétől
főleg nagyságukban és aminosav-összetételükben különböznek. Ezek szervezetünk
legnagyobb méretű fehérjéi. Aminosav-összetételük pedig a többi fehérjéétől
abban különbözik, hogy glicin-tartalmuk nagyon magas (~35%), sokkal alacsonyabb
az ún. elágazó láncú aminosav-tartalmuk (BCAA: leucin, izoleucin, valin), nem
tartalmaznak triptofánt, és cisztein- és metionin-tartalmuk is jóval
alacsonyabb. Ezek óriási jelentőségéről hamarosan szó lesz. A modern nyugati
táplálkozásból szinte teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék, hiszen
fehérjeforrásaink nagyrésze színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú
állati részekből (csont, bőr, ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát,
csontlevest, körömpörköltet és hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy
hiba! Mivel az állati szervezet fehérje-tartalmának is jelentős része
kollagén-fehérje, és őseink illetve a mai vadászó-gyűjtögető népek
fehérje-bevitelének szinte teljes egésze állati eredetű, ezért logikus, hogy a
fehérje-bevitelük komoly hányada kollagén típusú kellett hogy legyen. Őseink és
a mai vadászó-gyűjtögető népek hasznosítottak mindent az állatból, nemcsak a
húsát ették meg. Ebből számomra az következik, hogy evolúciónk során a magas
kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez számunkra az egészséges. Ha az
elfogyasztott fehérjéknek csak csekély mennyisége kollagén-természetű, az idegen
a szervezetünk számára, és problémákat kell, hogy okozzon. A következőkben e
sejtést próbálom alátámasztani. A csökkentett kalóriabevitellel (CR = Calorie
Restriction) állatokon jelentős élethossz-növekedést és csökkent
betegségkockázatot lehet elérni. Állatok esetén ezt könnyű volt megállapítani.
Egyszerűen kevesebb ételt adtak a kísérleti állatoknak, és megnézték, hogy a
kontrollcsoporthoz képest mennyivel éltek tovább, mennyivel kevesebb betegség
fordult elő. Embernél ilyen kísérletet csinálni ugye elég problémás. Ezért ott
csak különböző mutatókat tudnak vizsgálni, amelyekből következtetéseket tudnak
levonni. A CR élethosszra és egészségre gyakorolt pozitív hatását a kutatók
jelentős mértékben tulajdonítják a CR következtében csökkenő IGF-1-, tehát az
inzulinutánzó növekedési faktor-, és a növekvő IGFBP-3-szintnek, utóbbi az
IGF-1-et megkötő, és káros hatásait semlegesítő fehérje. Humán CR-vizsgálatokból
2008-ig csupán rövidtávú kísérleteket rendeztek meg (pár hét ? hónap). Ezekben
rendre megállapították, hogy embereknél is csökken az IGF-1-szint, tehát a CR
hatásosnak bizonyul. 2008-ban azonban megszületett az eredménye az első olyan
vizsgálatnak, ahol hosszútávon vizsgálták a CR hatásait embereken. Itt azt
vették észre, hogy a CR embereken 3 hónapig eredményez csak csökkent IGF-1/
IGFBP-3-arányt, utána az növekedni kezd. Ugyanakkor a magas kalória-,
szénhidrát-, és alacsony fehérjebevitellel rendelkező vegán csoport
IGF-1/IGFBP-3-aránya hosszútávon is alacsony marad. A CR-csoport néhány tagját
megkérték, hogy miután az IGF-1/IGFBP-3-arányuk visszaállt az eredeti, magas
értékre, úgy folytassák a CR-diétájukat, hogy a fehérjebevitelüket a vegán
csoporthoz hasonlóan alacsony szinten tartják. Ennek hatására újra
visszacsökkent az arány a kedvező szintre. A kutatók megállapítása, hogy az
állatoknál tapasztaltakkal ellentétben a CR emberek esetében növekvő élethosszt
csak akkor eredményez, ha a fehérjebevitel is korlátozva van (~0,8
g/testsúly-kg), nemcsak a kalória. Egy másik, 2012-es vizsgálatban
megállapították, hogy az ún. mTORC fehérje-komplexet erősen, direkt módon
aktiválják az ún. BCAA aminosavak, főleg a leucin. Ezek az aminosavak a
tejfehérjékben és a húsokban találhatóak csak meg nagy mennyiségben. Az mTORC
fokozott aktivitása azért akkora probléma, mert mind az IGF-1, mind az inzulin
ezen keresztül fejti ki negatív hatásai nagyrészét. Az mTORC aktivitását fokozza
az IGF-1 és az inzulin is. Éppen ezért nem jó, ha ezek szintje magas. A fokozott
mTORC-aktivitás csökkenti az élethosszt, és fokozza a civilizációs betegségek
kockázatát. Ma már fejlesztenek is az mTORC aktivitása gátlásának elvén alapuló
rák- és szívrohamellenes gyógyszereket. A kutatók megállapítása, hogy egy
húsokat nélkülöző, zöldségeken és komplex szénhidrátokon alapuló paleolitszerű
diéta lenne a legmegfelelőbb! Megrendezésre kerültek olyan állatkísérletek is,
ahol az állatoktól megvontak egyes aminosavakat. Mind a metionin, mind a
triptofán megvonásával nőtt az állatok élethossza, holott nem csökkentették a
kalóriabevitelüket! Mindez alátámasztja a kollagén-fehérjék túlsúlyának
fontosságát. Miért is? Ahogyan a cikk elején már írtam, a kollagén-fehérjék alig
tartalmazzák a problémás aminosavakat (BCAA-k, triptofán, metionin), míg a húsok
és tejfehérjék bővelkednek bennük. A mai vadászó-gyűjtögetők és őseink jóval
több fehérjét esznek/ettek, mint 0,8 g/testsúly-kg, amit a 2008-as kutatás
ajánl, és nem kivitelezhető egy szinte csak zöldségalapú diéta sem, amit a
2012-es tanulmány ajánl. Ilyen alacsony fehérjebevitel amúgy sem egészséges
hosszútávon; az izom sorvadásához, az immunrendszer gyengüléséhez, és akár a
csontsűrűség csökkenéshez is vezethet közvetve. A kollagén-fehérjék tehát
csökkentik az mTORC aktivitását, és segítik csökkenteni a triptofán- és
metionin-szintet is. Mindezek jobb egészséghez és hosszabb élethez vezetnek.
Sőt, egy újabb, 2014-es kutatás már arra is enged következtetni, hogy még az
IGF-1-szint is csökkenthető a segítségével mellékhatások nélkül, ami szintén
növeli az élethosszt. Ehetünk sok fehérjét tehát, de vigyázzunk, hogy
fehérjebevitelünknek csak kb. a fele legyen színhús, a többi pedig
kollagén-típusú fehérjéket tartalmazó állati részekből származzon (vagy
kollagén-kiegészítőkből). Lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen
kollagén-kiegészítés. Elöljáróban fontos tisztázni, hogy a normál étkezési
zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek
alig emészthetőek. Így az étellel elfogyasztott kollagénfehérjék (vagy zselatin)
nem sok hatással tudnak lenni az ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre stb.
(kivéve, ha szuper emésztésünk van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és
hasonlót eszünk), viszont a bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen
azzal közvetlenül érintkeznek, nem baj, ha nem mind emésztődnek meg. Ezzel
szemben a kollagén peptidek közel 100%-a a véráramba jut, így kifejti valamennyi
hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle. A kutatásokban kizárólag
előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba
keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket
tartalmaznak. (A vizsgálatok abstract-jában csak mint ?gelatin?-ra szoktak
hivatkozni rá, de a teljes tanulmányban a ?methods and materials?-résznél
kifejtik részletesebben, hogy hány Daltonos vagy milyen kollagént használtak, és
ezek mindig hidrolizátumok/peptidek.) Persze a magas kollagénfehérje-tartalmú
étkezést folytató népeknél észrevehetjük ugyanazokat a jó hatásokat, mint amiket
a peptideknél megállapítottak, így én is azt gondolom, hogy nagy mennyiségeben
fogyasztva, jó emésztéssel hatásos lehet az is, ha sok kollagénfehérjét
tartalmazó ételt eszünk, de ennél sokkal lényegesebb, hogy azért együnk sok
kollagén-típusú fehérjét, mert az a többi fehérjével szemben nem rendelkezik
káros (öregítő, civilizációs betegségek kockázatát fokozó) hatással. Tehát a
kollagén peptideket a kollagén pozitív hatásaiért érdemes fogyasztani, míg az
étkezésünkben lévő kollagénfehérjéket meg azért, mert azok az egyetlen
fehérjeforrások, amelyeknek semmi hátulütőjük sincs, így az egészségünket csak
úgy tudjuk optimalizálni, ha a normál hús-, hüvelyes- stb-fehérjebevitelt
csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt, csontlé, pacal, csirkeláb
stb.) növeljük. Mire jók tehát a kollagén peptidek: Bőr és haj Csökkenti a
nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat
segít eltünteti. Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. Fokozza a bőr
kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát. Növeli a bőrben mért
hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt. Csökkenti az arcbőr
zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát. Vastagabb, sűrűbb hajhoz,
gyorsabb hajnövekedéshez segít. Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a
korpásodást). Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és
nőknél is). Továbbiak: Csökkenti az ízületi fájdalmakat. Fokozza az alvás
hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt). Fokozza a tanulási képességet, az
emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin). Fokozza a nagyagyban
az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek). Segíti
csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok
kiegyensúlyozása által. Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhasznált szakirodalom:1. Sylvie Ricard-Blum: The Collagen Family. Cold Spring
Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1): a004978.2. Szpak, Paul (2011). Fish bone
chemistry and ultrastructure: implications for taphonomy and stable isotope
analysis. Journal of Archaeological Science 38 (12): 3358?3372.3. Fontana et al.
(Long-term effects of calorie or protein restriction on serum IGF-1 and IGFBP-3
concentration in humans. Aging Cell. 2008 Oct; 7(5): 681?687.4. Bodo Melnik:
Dietary intervention in acne - Attenuation of increased mTORC1 signaling
promoted by Western diet. Dermatoendocrinol. 2012 Jan 1; 4(1): 20?32.5.
Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on
markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available
findings. Nutrition Journal 2011, 10:1076. C.Y. Ewald et al., ?Dauer-independent
isuin/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity,? Nature,
doi:10.1038/nature14021, 2014.7. Proksch et al.: Oral intake of specific
bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix
synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.8. Schwartz et al.:
Ingestion of BioCell Collagen(®), a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage
extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs . Clin
Interv Aging. (2012)9. Kantor, I et al. 2002. Results of a Study Evaluating the
Use of a Dietary Supplement Formula in the Management of Age-Related Skin
Changes in Women with Moderate to Severe Wrinkling of the Periorbital Area.
Journal of the American 10. Nutraceutical Asscociation. Vol 5, No.211. DERMSCAN
study, 2008, Lyon France. Cutaneous properties of hydrolyzed collagen12. Ito et
al.: Sebum secretion-blocking composition, and food or beverage containing same.
US 8,969,523 B2 (2015 március 3.)13.
MorgantiP.,RandazzoS.D.,BrunoC,(1982)effectofgelatincysteineonhairafterathreemonthstreatment?,
J.Soc.Cosmet.Chemists33,95.14.
RandazzoS.D.,MorgantiP.,(1982)titled:Theinfluenceofgelatincysteinesupplementationontheaminoacidscompositionofhumanhair,acceptedforpresentationonXVIintern.CongressofDermatology
May23-28Tokyo.15. Morganti P., Bruno C. Colelli G (1983) Geltina-cistina.
Cheratogenesies trutturapilifcra Boil, Soc, It. Biol.Sper 59:20.16. M.P. DE
Padova, A. TOSTI, titled: ?Gelatin -Cyctine in Seborrheic Alopecia?, department
of dermatology university of Bologna ?Italy, February 15, 1985. J Appl. Cosmetol
1968;4;55-60 (April/June 1986).17. Morganti P., G. Fabrizl. B james, C. Bruno,
titled: ?Effect of gelatin-cystine and serenoa repens extract on free radicals
level and hair growth?, Presented at Singapore clinical dermatology 2000
?Singapore 18-20 June, 199818. Pam Z., Wikonkal N., Pam N., -15th Annual Meeting
of the European Hair Research Society (EHRS) , Jerusalem, Israel, July 6-9,
2011.19. Benito-Ruiz et al.: A randomized controlled trial on the efficacy and
safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort.
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009, Vol. 60, No. s2 :
Pages 99-11320. Schauss et al.: Effect of the novel low molecular weight
hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving
osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled
trial. J Agric Food 21. Chem. 2012 Apr 25;60(16):4096-101.22. Jing et al.
2014.23. Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine:
glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):145-8.24.
File et al.: Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention
in young and middle-aged adults. J Clin Psychopharmacol. 1999
Dec;19(6):506-12.25. Kakoi C. et al.: Collagen peptides enhance hippocampal
neurogenesis and reduce anxiety related behavior in mice . Biomed Res. (2012)26.
Rubio et al.: Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with
normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut
peptides, glucose and isuin. Eat Weight Disord. 2008 Mar;13(1):48-53.27. THE
SPECIFIC DYNAMIC ACTION OF GELATIN HYDROLYSATES by DAVID RAPPORT, From the
Department of Physiology, Western Reserve University Alkalmazás: Napi 10g (1
púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal. Íze nincsen,
de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl. tejszínes-vaníliás
italba keveri, melyek remekül elfedik azt. GAL Marhakollagén peptidek Argentin 1
adag: 10 gram (1 kanál) 30 adagot tartalmaz Megnevezés / 100 G / 10 G / 30 G
Energia 1530 KJ / 360 KCAL 153 KJ / 36 KCAL 459 KJ / 108
KCAL Zsír amelyből: telített zsírsavak 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G 0
G Szénhidrát amelyből: cukrok 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G 0 G
Fehérje 90 G 90 G 27 G Nátrium 0,7 G 0,07 G 0,21 G GAL
Marhakollagén peptidek Argentin 1 adag: 10 gram (1 kanál) 30 adagot tartalmaz
Megnevezés / 100 G / 10 G / 30 G Hidrolizált marhakollagén-peptidek 100
G 10 G 30 G Összetevők: Kollagén peptidek (hidrolizált marhakollagén)
Figyelmeztetés:A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.Felhívás: Az
étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás
szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését
szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb
táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy
kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem
gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek
kezelésére, sem megelőzésére. A Himalaya Logistic Kft. valamennyi kommunikációs
felületén tiszteletben tartja a fentiek jogforrásául szolgáló 37/2004. (IV. 26.)
ESzCsM rendeletben írtakat, továbbá a gazdasági versenyhivatali előírásokat.
Kijelentjük, hogy a termékeink hatóanyagairól szóló írásaink kizárólag a
legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján, összefüggéseik mélyreható
tanulmányozása nyomán születnek, s azok eredményeinek bemutatására szolgálnak a
fogékony és érdeklődő Olvasók tájékoztatásának törekvésével. E szövegek
eladásösztönző célt nem hordoznak, a termékeink megvásárlására nem buzdítanak.
Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért
történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták. Ebben
hiszünk, ezért dolgozunk. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A
termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges
életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó. Forrás: niyodo.hu
Adatlap
Ár: | 5.340 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Termék: | Egyéb (kellékek, stb.) |
Feladás dátuma: | 2024.11.18 |
Eddig megtekintették 79 alkalommal |
A hirdető adatai
Szépségápolási termékek rovaton belül a(z) "GAL Marhakollagén peptidek Argentin - 300 g" című hirdetést látja. (fent)