dr. Emeran Mayer - A bél-agy kapcsolat
A bél-agy kapcsolat - A testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása
hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra Ha valaha előfordult már
velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a gyomrunk; hogy a
stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy éppen a szokásosnál
jóval többet ettünk; hogy egy égbekiáltó igazságtalanság láttán szabályosan
émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van arról, hogy az agyunk
és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll egymással, és a kettő között
élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot nyelvünk is hűen tükrözi ?
gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint például, hogy ?nem tudja
megemészteni?, ?gyomorforgatóan viselkedik?, ?be van tojva? stb. Már az ókori
tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől Paracelsusig), hogy amennyiben
a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly, annak az egész szervezet, így
többek között a psziché egészségromlása lehet a következménye ? ám erről a
tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos volt megfeledkezni. Az utóbbi
évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban a bél-agy kapcsolat ismét a
figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk, hogy a bélrendszer a benne
élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket,
viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is ? és távolról sem csak azokat,
amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy az átélt érzelmeink is
közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére. Dr. Emeran
Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a
bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében laikusok számára is
izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet, beavatva
abba, hogy -miként javíthatjuk közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat,
a szorongást, a depressziót és a fáradtságot -hogyan gyógyíthatjuk az
emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel
-tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek
kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór -hogyan
egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok
fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek
mellőzésével -miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a
maximális tápanyagfelszívódás támogatásával -hogyan előzhetjük meg és
gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző
ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél
szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési
kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás. Ezekről és még számos más
érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után
garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig.
hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra Ha valaha előfordult már
velünk, hogy a félelemtől vagy az idegességtől összeszorult a gyomrunk; hogy a
stressz hatására hasmenés tört ránk, nem bírtunk enni, vagy éppen a szokásosnál
jóval többet ettünk; hogy egy égbekiáltó igazságtalanság láttán szabályosan
émelyegni kezdtünk, akkor személyes tapasztalatunk is van arról, hogy az agyunk
és az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll egymással, és a kettő között
élénk kommunikáció zajlik. Ezt a kapcsolatot nyelvünk is hűen tükrözi ?
gondoljunk csak az olyan beszédes metaforákra, mint például, hogy ?nem tudja
megemészteni?, ?gyomorforgatóan viselkedik?, ?be van tojva? stb. Már az ókori
tudósok is tisztában voltak vele (Hippokratésztől Paracelsusig), hogy amennyiben
a bélrendszerben felborul a kívánatos egyensúly, annak az egész szervezet, így
többek között a psziché egészségromlása lehet a következménye ? ám erről a
tényről a nyugati orvoslás hosszú időn át hajlamos volt megfeledkezni. Az utóbbi
évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban a bél-agy kapcsolat ismét a
figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk, hogy a bélrendszer a benne
élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket,
viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is ? és távolról sem csak azokat,
amelyek az ételekkel függenek össze. Mint ahogy az átélt érzelmeink is
közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére. Dr. Emeran
Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a
bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében laikusok számára is
izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet, beavatva
abba, hogy -miként javíthatjuk közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat,
a szorongást, a depressziót és a fáradtságot -hogyan gyógyíthatjuk az
emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel
-tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek
kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór -hogyan
egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok
fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek
mellőzésével -miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a
maximális tápanyagfelszívódás támogatásával -hogyan előzhetjük meg és
gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző
ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél
szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési
kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás. Ezekről és még számos más
érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után
garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig.
Adatlap
Ár: | 4.240 Ft |
Könyvkereső: | Egészség, egészségügyi |
Feladás dátuma: | 2024.12.11 |
Eddig megtekintették 0 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "dr. Emeran Mayer - A bél-agy kapcsolat" című hirdetést látja. (fent)