Az ADHD & az autizmus gyerekbarát szakácskönyve
Az ADHD & az autizmus gyerekbarát szakácskönyve Az ADHD-s és autista
gyermekek kezelése során még ma is viszonylag kevés figyelmet szentelnek a
táplálkozásnak, holott számos tünet összefügghet a tápanyaghiánnyal, a
tápanyagcsere zavaraival, a helytelen táplálkozással, egyes élelmiszerek negatív
hatásaival, valamint emésztési és felszívódási problémákkal. Épp ezért sok
esetben rendkívül jó eredményeket lehet elérni egy-egy speciális diétával.
Olykor ugrásszerű, látványos javulást, máskor lassabb és kevésbé egyértelmű
eredményeket ? ám gyakran a diéta elhagyásakor ötlenek szembe a különbségek. Az
optimális táplálkozás minden ember egészsége szempontjából kulcskérdés ? hogyne
lenne akkor az az ADHD-s és autista gyermekek esetében is. Természetesen nem
létezik általánosan követendő étrend ? akkor sem, ha két embernek ugyanolyan
tünetei vannak, vagy ugyanolyan diagnózissal rendelkeznek. A diétát mindig a
gyermekre kell szabni. Adott kritériumok alapján megállapítandó, hogy esetében
melyik étrend lehet hasznos, és azután ellenőrizni, hogy csakugyan
tapasztaljuk-e a kívánt előnyöket, megéri-e folytatni a diétát, vagy változtatni
szükséges. A kötet az alábbi diétákkal foglalkozik: Feingold- és
FAILSAFE-diéták: alacsony szalicilát- és fenoltartalmú diéták; a specifikus
szénhidrát- és a GAPS-diéta; élesztőmentes diéta; alacsony oxoláttartamú diéta;
gyulladáscsökkentő diéta; FODMAP-diéta; rotációs diéták. A gyermekorvos és
orvos-dietetikus szerzők részletesen bemutatják, hogyan és miért működnek ezek
az étrendek, alaposan elemzik a speciális összetevőket, és széleskörű forrás- és
hivatkozásjegyzéket is nyújtanak azok számára, akik egy-egy témában tovább
kutatnának. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy sok érintett gyermek csak bizonyos
ételeket hajlandó elfogyasztani ? gyakran épp azokat, amelyek negatív hatással
vannak a fejlődésükre, viselkedésükre és iskolai teljesítményükre. A könyv erre
a problémára is kreatív megoldást kínál: bemutatja, hogy a trójai faló
technikával hogyan tudjuk a szükséges tápanyagokat tartalmazó új élelmiszereket
kis mennyiségben elrejteni a gyermek által elfogadott ételekben. A mennyiséget
aztán lassan növelhetjük. A kötet több mint 150 ? ADHD-s és autista gyerekeknél
bevált ? receptet tartalmaz, amelyek megfelelnek a különböző speciális
diétáknak. A korlátozások ellenére igazi finomságok közül válogathatunk,
beleértve a leveseket, főtételeket és egytálételeket, a zöldségeket és
salátákat, a desszerteket, turmixokat, sőt, még a kenyeret is. A repertoár a
gyors és egyszerű fogásoktól az ínyencségekig terjed, a különböző ízlések és
családon belül élelmiszer-intoleranciák figyelembevételével. A kötet angol
nyelvű eredetije évek óta óriási népszerűségnek örvend, több száz olvasói
vélemény alapján 4.5 pontos értékelést kapott az Amazonon. Tartalmát ráadásul
időről időre frissítik, bővítik, a legaktuálisabb kutatási eredmények és
empirikus tapasztalatok alapján ? a magyar fordítás a legújabb, 3. kiadás
alapján készült. Ebben a speciális étrendekkel kapcsolatos gyakori kérdésekre és
kétségekre (valóban használnak-e annyit, hogy megérjék az idő- és
pénzráfordítást, illetve elég egészségesek és biztonságosak-e) is részletesen és
megnyugtatóan reflektálnak a szerzők.
gyermekek kezelése során még ma is viszonylag kevés figyelmet szentelnek a
táplálkozásnak, holott számos tünet összefügghet a tápanyaghiánnyal, a
tápanyagcsere zavaraival, a helytelen táplálkozással, egyes élelmiszerek negatív
hatásaival, valamint emésztési és felszívódási problémákkal. Épp ezért sok
esetben rendkívül jó eredményeket lehet elérni egy-egy speciális diétával.
Olykor ugrásszerű, látványos javulást, máskor lassabb és kevésbé egyértelmű
eredményeket ? ám gyakran a diéta elhagyásakor ötlenek szembe a különbségek. Az
optimális táplálkozás minden ember egészsége szempontjából kulcskérdés ? hogyne
lenne akkor az az ADHD-s és autista gyermekek esetében is. Természetesen nem
létezik általánosan követendő étrend ? akkor sem, ha két embernek ugyanolyan
tünetei vannak, vagy ugyanolyan diagnózissal rendelkeznek. A diétát mindig a
gyermekre kell szabni. Adott kritériumok alapján megállapítandó, hogy esetében
melyik étrend lehet hasznos, és azután ellenőrizni, hogy csakugyan
tapasztaljuk-e a kívánt előnyöket, megéri-e folytatni a diétát, vagy változtatni
szükséges. A kötet az alábbi diétákkal foglalkozik: Feingold- és
FAILSAFE-diéták: alacsony szalicilát- és fenoltartalmú diéták; a specifikus
szénhidrát- és a GAPS-diéta; élesztőmentes diéta; alacsony oxoláttartamú diéta;
gyulladáscsökkentő diéta; FODMAP-diéta; rotációs diéták. A gyermekorvos és
orvos-dietetikus szerzők részletesen bemutatják, hogyan és miért működnek ezek
az étrendek, alaposan elemzik a speciális összetevőket, és széleskörű forrás- és
hivatkozásjegyzéket is nyújtanak azok számára, akik egy-egy témában tovább
kutatnának. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy sok érintett gyermek csak bizonyos
ételeket hajlandó elfogyasztani ? gyakran épp azokat, amelyek negatív hatással
vannak a fejlődésükre, viselkedésükre és iskolai teljesítményükre. A könyv erre
a problémára is kreatív megoldást kínál: bemutatja, hogy a trójai faló
technikával hogyan tudjuk a szükséges tápanyagokat tartalmazó új élelmiszereket
kis mennyiségben elrejteni a gyermek által elfogadott ételekben. A mennyiséget
aztán lassan növelhetjük. A kötet több mint 150 ? ADHD-s és autista gyerekeknél
bevált ? receptet tartalmaz, amelyek megfelelnek a különböző speciális
diétáknak. A korlátozások ellenére igazi finomságok közül válogathatunk,
beleértve a leveseket, főtételeket és egytálételeket, a zöldségeket és
salátákat, a desszerteket, turmixokat, sőt, még a kenyeret is. A repertoár a
gyors és egyszerű fogásoktól az ínyencségekig terjed, a különböző ízlések és
családon belül élelmiszer-intoleranciák figyelembevételével. A kötet angol
nyelvű eredetije évek óta óriási népszerűségnek örvend, több száz olvasói
vélemény alapján 4.5 pontos értékelést kapott az Amazonon. Tartalmát ráadásul
időről időre frissítik, bővítik, a legaktuálisabb kutatási eredmények és
empirikus tapasztalatok alapján ? a magyar fordítás a legújabb, 3. kiadás
alapján készült. Ebben a speciális étrendekkel kapcsolatos gyakori kérdésekre és
kétségekre (valóban használnak-e annyit, hogy megérjék az idő- és
pénzráfordítást, illetve elég egészségesek és biztonságosak-e) is részletesen és
megnyugtatóan reflektálnak a szerzők.
Adatlap
Ár: | 5.991 Ft |
Könyvkereső: | Szakács |
Feladás dátuma: | 2025.01.05 |
Eddig megtekintették 4 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "Az ADHD & az autizmus gyerekbarát szakácskönyve" című hirdetést látja. (fent)