INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN
Szerzők: Dr. Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz MSc SpringMed Kiadó, 2020 Az
inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott. Számtalan
tudományos publikáció született a témában, melyek sajnos sok esetben nem adnak a
mindennapi gyakorlatban használható útmutatást. Az orvos szerző ezért kicsit más
szemlélettel közelíti meg a témát, kihangsúlyozza a vércukor-szabályozás
rendszerének összetettségét, előtérbe helyezi a hormonális rendszerek
interakcióit, egymásra kifejtett hatásait. Újszerű megközelítése segít
rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a
diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is
támpontot nyújt. A könyv a terjedelmi korlátok miatt nem törekszik teljességre,
ugyanakkor a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújt a
szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához
és a helyes terápiás lépések elindításához. A könyv külön értéke, hogy az
inzulinrezisztens (IR) betegek kezelési mintájának is tekinthető módon, az orvos
szerző mellett kiválóan képzett dietetikus kolléga segíti az IR-diéta
beállítását, követését. Ajánljuk a könyvet a betegellátás frontvonalában dolgozó
kollégáknak (háziorvosoknak, nőgyógyászoknak). A kötet adatai: Formátum: 130 x
200 mm Kötés: puhafedeles Megjelenés éve: 2020 Terjedelem: 96 oldal
Tartalomjegyzék: Bevezetés I. RÉSZ INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN
/Írta: Dr. Tűű László belgyógyász, endokrinológus/ 1. AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL
RÖVIDEN 1.1. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai 1.2. A kialakult
magas inzulinszint biológiai következményei 2. KLINIKAI TÜNETEK, DIAGNOSZTIKA
2.1. Az inzulinrezisztencia klinikai tünetei 2.2. A laboratóriumi diagnosztika
elemei 3. TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK 3.1. Az életmód szerepe az inzulinrezisztencia
3.2. Gyógys zeres beavatkozási pontok, a gyógyszeres kezelés személyre
szabásának jelentősége II. rész AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA /Írta:
Erdélyi Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember/ 1. BEVEZETÉS
AZ INZULINREZISZTENCIA DIÉTÁJÁBA 2. OKOSTÁNYÉR® , ÉTKEZÉSEK SZÁMA, GYAKORISÁGA
2.1. OKOSTÁNYÉR® 2.2. A napi étkezési ritmus kialakítása 3. MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS
JELENTŐSÉGÜK 3.1. A normál testtömeg meghatározása 3.2. Energiaigény és
tápanyagszükséglet 4. TÁPANYAGOKRÓL AZ INZULI NREZISZTENCIA TÜKRÉBEN 4.1.
Fehérjék 4.2. Zsiradékok 4.3. Szénhidrátok 4.4. Mikrobiom, pro és prebiotikumok
5. FÓKUSZBAN A SZÉNHIDRÁTOK 5.1. Lassan felszívódó szénhidrátok 5.2. A rostok
5.3. Gyorsan felszívódó szénhidrátok 5.4. Az édesít őszerekről 5.5. A
szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők 6. EGY ÉLETRE SZÓLÓ EGÉSZSÉGES
ÉS FINOM ÉTREND
inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott. Számtalan
tudományos publikáció született a témában, melyek sajnos sok esetben nem adnak a
mindennapi gyakorlatban használható útmutatást. Az orvos szerző ezért kicsit más
szemlélettel közelíti meg a témát, kihangsúlyozza a vércukor-szabályozás
rendszerének összetettségét, előtérbe helyezi a hormonális rendszerek
interakcióit, egymásra kifejtett hatásait. Újszerű megközelítése segít
rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a
diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is
támpontot nyújt. A könyv a terjedelmi korlátok miatt nem törekszik teljességre,
ugyanakkor a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújt a
szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához
és a helyes terápiás lépések elindításához. A könyv külön értéke, hogy az
inzulinrezisztens (IR) betegek kezelési mintájának is tekinthető módon, az orvos
szerző mellett kiválóan képzett dietetikus kolléga segíti az IR-diéta
beállítását, követését. Ajánljuk a könyvet a betegellátás frontvonalában dolgozó
kollégáknak (háziorvosoknak, nőgyógyászoknak). A kötet adatai: Formátum: 130 x
200 mm Kötés: puhafedeles Megjelenés éve: 2020 Terjedelem: 96 oldal
Tartalomjegyzék: Bevezetés I. RÉSZ INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN
/Írta: Dr. Tűű László belgyógyász, endokrinológus/ 1. AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL
RÖVIDEN 1.1. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai 1.2. A kialakult
magas inzulinszint biológiai következményei 2. KLINIKAI TÜNETEK, DIAGNOSZTIKA
2.1. Az inzulinrezisztencia klinikai tünetei 2.2. A laboratóriumi diagnosztika
elemei 3. TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK 3.1. Az életmód szerepe az inzulinrezisztencia
3.2. Gyógys zeres beavatkozási pontok, a gyógyszeres kezelés személyre
szabásának jelentősége II. rész AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA /Írta:
Erdélyi Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember/ 1. BEVEZETÉS
AZ INZULINREZISZTENCIA DIÉTÁJÁBA 2. OKOSTÁNYÉR® , ÉTKEZÉSEK SZÁMA, GYAKORISÁGA
2.1. OKOSTÁNYÉR® 2.2. A napi étkezési ritmus kialakítása 3. MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS
JELENTŐSÉGÜK 3.1. A normál testtömeg meghatározása 3.2. Energiaigény és
tápanyagszükséglet 4. TÁPANYAGOKRÓL AZ INZULI NREZISZTENCIA TÜKRÉBEN 4.1.
Fehérjék 4.2. Zsiradékok 4.3. Szénhidrátok 4.4. Mikrobiom, pro és prebiotikumok
5. FÓKUSZBAN A SZÉNHIDRÁTOK 5.1. Lassan felszívódó szénhidrátok 5.2. A rostok
5.3. Gyorsan felszívódó szénhidrátok 5.4. Az édesít őszerekről 5.5. A
szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők 6. EGY ÉLETRE SZÓLÓ EGÉSZSÉGES
ÉS FINOM ÉTREND
Adatlap
Ár: | 2.785 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Könyvkereső: | Egészség, egészségügyi |
Feladás dátuma: | 2024.11.22 |
Eddig megtekintették 45 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN" című hirdetést látja. (fent)