TUDATOS FOGYÁS ? TESTSÚLYCSÖKKENTÉS AZ ORVOS TANÁCSAIVAL
Harmadik kiadás Szerzők: Audikovszky Mária, Dr., Pados Gyula, Dr. SpringMed
Kiadó, 2009 A modern világ egyik legnagyobb rákfenéje, hogy túlhajszoltak
vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok- és kalóriadús ételeket
fogyasztunk. Mi is ennek az eredménye? Az elhízás, mely ma már ?népbetegségnek?
számít. A betegség szó sajnos sok esetben helytálló, hiszen a súlyos fokú
elhízás nagyon sok baj okozója lehet, szív- és érrendszeri, valamint daganatos
betegségekre is hajlamosít. Az elhízás problémájával foglalkozó orvos
szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban
és a testsúlya megtartásában. Miért olyan nagy a diétát abbahagyók száma? Melyek
a célértékek és a reális célkitűzések a fogyásban? Mik az elhízás kezelésének
alappillérei? A könyvből nemcsak ?csodadiétákat?, hanem számos, orvosilag is
meglapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti ? kombinált rövid és hosszú
távú ? ún. ?Pados-diétát?, melyek alapján magunk is könnyen dönthetünk, hogy a
nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében
választanunk. A kötet adatai: Megjelenés éve: 2009 Terjedelem: 320 oldal
Tartalomjegyzék ELŐSZÓ AJÁNLÁS BEVEZETÉS A testsúlycsökkentés nehézségei A
diétát abbahagyók magas aránya A visszahízás Téves információk és forrásaik Mit
jelent a jojó diéta? Tévhitek a környezetből, a bulvársajtóból Reklám és biznisz
Tudatos fogyás Az elhízás kezelésének négy pillére Az orvos és a dietetikus
tanácsainak szerepe Állapotfelmérés és kezelési terv készítése Testsúly adatok
Labor adatok Fizikális vizsgálat és anamnézis Kezelési terv Kit kell kezelni?
Alma típusú elhízás Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén A teljes
kardiometabolikus kockázat felmérése Célértékek a fogyásban és a reális
célkitűzések AZ ELHÍZÁS KEZELÉSÉNEK NÉGY PILLÉRE A diéta ? a fogyás alapja A
kalóriabevitel csökkentése Diétás alapelvek Este kevesebbet! Az elért
testsúlycsökkenés fenntartása A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) Energia-
és zsír-, vagy csak zsírkorlátozás? Állati és növényi zsírok A
koleszterinbevitel csökkentése Ellentmondó tudományos eredmények az alacsony
zsírtartalmú diétáról 116 000 ápolónő táplálkozásával szerzett tapasztalatok A
szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) Glikémiás Index (GI) Az Atkins-diéta
előnyei és hátrányai South Beach diéta Orvosilag megalapozatlan és megalapozott
diéták Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták Szénhidrátban szegény diéták
(low carb diéták) Egyéb diéták Tudományosan megalapozatlan diéták Az orvosilag
megalapozott diéták (Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH) összehasonlítása A mediterrán
diéta A szénhidrátszegény (low carb) a zsírszegény (low fat) diéta és a
mediterrán diéta összehasonlítása Low carb és a low fat diéta összehasonlítása a
Szent Imre Kórházban A Pados-diéta2 Amerikai élelmiszer piramisok Táplálkozási
ajánlások a lakosság számára A fehérjebevitel növelése Érvek a fehérjebevitel
növelése mellett A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása Fehérje- és
rostdús, szénhidrátszegény variációk A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős
ajánlása Tudnivalók a táplálékféleségekről Húsok, húskészítmények Halak Tojás
Zsírok, olajok, margarinok Tej és tejtermékek Kenyér, tésztafélék, rostok,
édességek Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs Gyümölcsök Italok, zöldség- és
gyümölcslevek, fitokomponensek, alkohol A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú
diéták) Hogyan alkalmazható a VLCD (Very Low Calory Diet)? Kiknél nem
alkalmazható a VLCD? Kinek javasolt a VLCD? A VLCD időtartama és eredményessége
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése A vitamin- és ásványianyag-pótlás
jelentősége VLCD típusú fogyókúra lehetőségek hazánkban Testsúlycsökkentő
program a Szent Imre Kórházban Mellékhatások a VLCD során A VLCD eredményei
Diéta rizikófaktorok jelenlétében Cukorbetegség és a diéta A magas vérnyomás és
a diéta A magas vérzsírszint és a diéta A metabolikus szindróma és a diéta Az
életmód megváltoztatása (Magatartás-viselkedés terápia) Önkontroll, csoportos
fogyás A csoportos program előnyei Pszichológiai módszerek a diéta betartásában
Alapszabályok a diétázás során Mit kell még tudnunk? ? Táplálkozási
alapismeretek A diéta ideje alatt tartandó kalória kiszámítása Tűzzünk ki reális
célokat! Miből álljon a diéta? Tiltás helyett ajánlás A motiváció, mint
alapeszköz Az étkezések napszaki elosztása Pszichológiai segítség Fizikai
tréning Gyógyszeres és műtéti kezelés Az elhízás gyógyszeres kezelése Egy kis
történelmi áttekintés A telítettségérzést fokozó szibutramin A zsírfelszívódás
gátlása orlisztáttal Többirányú hatás rimonabanttal Gyógyszeres kezelés elhízott
metabolikus szindrómásoknál Az elhízás sebészi kezelése Az elhízás kezelésétől
várható eredmények Orvosi kifejezések szótára RECEPTEK Dr. Audikovszky Éva és
Németh Erika receptjei FÜGGELÉK Hosszú távú testsúlycsökkentő program
kalóriaszámolás nélkül Néhány táplálék koleszterin- és kalóriatartalma
Mértékegység táblázat Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása glikémiás
indexük szerint Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe Élelmiszerek energia,
fehérje, zsír és szénhidrát tartalma HASZNOS INFORMÁCIÓK Ajánlott irodalom
Együttműködő partnerek Hasznos címek, linkek Lipidközpontok listája A SpringMed
Kiadó kiadványai A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége MELLÉKLETEK A III.
Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása. A nagy rizikófaktorok
területén javasolt kezeléssel elérendő célértékek. SCORE kockázatbecslő tábla
Kiadó, 2009 A modern világ egyik legnagyobb rákfenéje, hogy túlhajszoltak
vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok- és kalóriadús ételeket
fogyasztunk. Mi is ennek az eredménye? Az elhízás, mely ma már ?népbetegségnek?
számít. A betegség szó sajnos sok esetben helytálló, hiszen a súlyos fokú
elhízás nagyon sok baj okozója lehet, szív- és érrendszeri, valamint daganatos
betegségekre is hajlamosít. Az elhízás problémájával foglalkozó orvos
szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban
és a testsúlya megtartásában. Miért olyan nagy a diétát abbahagyók száma? Melyek
a célértékek és a reális célkitűzések a fogyásban? Mik az elhízás kezelésének
alappillérei? A könyvből nemcsak ?csodadiétákat?, hanem számos, orvosilag is
meglapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti ? kombinált rövid és hosszú
távú ? ún. ?Pados-diétát?, melyek alapján magunk is könnyen dönthetünk, hogy a
nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében
választanunk. A kötet adatai: Megjelenés éve: 2009 Terjedelem: 320 oldal
Tartalomjegyzék ELŐSZÓ AJÁNLÁS BEVEZETÉS A testsúlycsökkentés nehézségei A
diétát abbahagyók magas aránya A visszahízás Téves információk és forrásaik Mit
jelent a jojó diéta? Tévhitek a környezetből, a bulvársajtóból Reklám és biznisz
Tudatos fogyás Az elhízás kezelésének négy pillére Az orvos és a dietetikus
tanácsainak szerepe Állapotfelmérés és kezelési terv készítése Testsúly adatok
Labor adatok Fizikális vizsgálat és anamnézis Kezelési terv Kit kell kezelni?
Alma típusú elhízás Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén A teljes
kardiometabolikus kockázat felmérése Célértékek a fogyásban és a reális
célkitűzések AZ ELHÍZÁS KEZELÉSÉNEK NÉGY PILLÉRE A diéta ? a fogyás alapja A
kalóriabevitel csökkentése Diétás alapelvek Este kevesebbet! Az elért
testsúlycsökkenés fenntartása A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) Energia-
és zsír-, vagy csak zsírkorlátozás? Állati és növényi zsírok A
koleszterinbevitel csökkentése Ellentmondó tudományos eredmények az alacsony
zsírtartalmú diétáról 116 000 ápolónő táplálkozásával szerzett tapasztalatok A
szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) Glikémiás Index (GI) Az Atkins-diéta
előnyei és hátrányai South Beach diéta Orvosilag megalapozatlan és megalapozott
diéták Zsírszegény, szénhidrátban gazdag diéták Szénhidrátban szegény diéták
(low carb diéták) Egyéb diéták Tudományosan megalapozatlan diéták Az orvosilag
megalapozott diéták (Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH) összehasonlítása A mediterrán
diéta A szénhidrátszegény (low carb) a zsírszegény (low fat) diéta és a
mediterrán diéta összehasonlítása Low carb és a low fat diéta összehasonlítása a
Szent Imre Kórházban A Pados-diéta2 Amerikai élelmiszer piramisok Táplálkozási
ajánlások a lakosság számára A fehérjebevitel növelése Érvek a fehérjebevitel
növelése mellett A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása Fehérje- és
rostdús, szénhidrátszegény variációk A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős
ajánlása Tudnivalók a táplálékféleségekről Húsok, húskészítmények Halak Tojás
Zsírok, olajok, margarinok Tej és tejtermékek Kenyér, tésztafélék, rostok,
édességek Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs Gyümölcsök Italok, zöldség- és
gyümölcslevek, fitokomponensek, alkohol A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú
diéták) Hogyan alkalmazható a VLCD (Very Low Calory Diet)? Kiknél nem
alkalmazható a VLCD? Kinek javasolt a VLCD? A VLCD időtartama és eredményessége
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése A vitamin- és ásványianyag-pótlás
jelentősége VLCD típusú fogyókúra lehetőségek hazánkban Testsúlycsökkentő
program a Szent Imre Kórházban Mellékhatások a VLCD során A VLCD eredményei
Diéta rizikófaktorok jelenlétében Cukorbetegség és a diéta A magas vérnyomás és
a diéta A magas vérzsírszint és a diéta A metabolikus szindróma és a diéta Az
életmód megváltoztatása (Magatartás-viselkedés terápia) Önkontroll, csoportos
fogyás A csoportos program előnyei Pszichológiai módszerek a diéta betartásában
Alapszabályok a diétázás során Mit kell még tudnunk? ? Táplálkozási
alapismeretek A diéta ideje alatt tartandó kalória kiszámítása Tűzzünk ki reális
célokat! Miből álljon a diéta? Tiltás helyett ajánlás A motiváció, mint
alapeszköz Az étkezések napszaki elosztása Pszichológiai segítség Fizikai
tréning Gyógyszeres és műtéti kezelés Az elhízás gyógyszeres kezelése Egy kis
történelmi áttekintés A telítettségérzést fokozó szibutramin A zsírfelszívódás
gátlása orlisztáttal Többirányú hatás rimonabanttal Gyógyszeres kezelés elhízott
metabolikus szindrómásoknál Az elhízás sebészi kezelése Az elhízás kezelésétől
várható eredmények Orvosi kifejezések szótára RECEPTEK Dr. Audikovszky Éva és
Németh Erika receptjei FÜGGELÉK Hosszú távú testsúlycsökkentő program
kalóriaszámolás nélkül Néhány táplálék koleszterin- és kalóriatartalma
Mértékegység táblázat Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása glikémiás
indexük szerint Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe Élelmiszerek energia,
fehérje, zsír és szénhidrát tartalma HASZNOS INFORMÁCIÓK Ajánlott irodalom
Együttműködő partnerek Hasznos címek, linkek Lipidközpontok listája A SpringMed
Kiadó kiadványai A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége MELLÉKLETEK A III.
Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása. A nagy rizikófaktorok
területén javasolt kezeléssel elérendő célértékek. SCORE kockázatbecslő tábla
Adatlap
Ár: | 2.785 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Könyvkereső: | Egészség, egészségügyi |
Feladás dátuma: | 2024.12.02 |
Eddig megtekintették 57 alkalommal |
A hirdető adatai
Könyv kereső rovaton belül a(z) "TUDATOS FOGYÁS ? TESTSÚLYCSÖKKENTÉS AZ ORVOS TANÁCSAIVAL" című hirdetést látja. (fent)