Ingatlan Autó Állások Elektronika Állat Bútor Antik Szolgáltatások Játékok Még több..
    
Betöltés...

NATURA CSICSERIBORSÓ 250G

A csicseriborsó a többi hüvelyeshez képest több C-vitamint, és majdnem kétszer
annyi vasat is tartalmaz. A csicseriborsó a többi hüvelyeshez képest több
C-vitamint, és majdnem kétszer annyi vasat is tartalmaz. Már az ókorban a
görögök és a rómaiak is ismerték, és termesztették. Mi pedig újra felfedezzük,
mint oly sok elfeledett hasznos táplálékunkat. Amellett, hogy az egészséges,
reformtáplálkozás egyik legkiválóbb ízforrása dióra hasonlítható ízével,
változatossá tehetjük vele étrendünket. A csicseriborsó felhasználása A
csicseriborsó feledésbe merült, de egyre gyakrabban kerül az asztalra
főzelékként, salátákhoz, ragukhoz és levest is készítenek belőle. Egyre
népszerűbb a csicseriborsókrém, az ún. humusz. Felhasználás előtt a
csicseriborsót megmossuk, és legalább 8-10 órán át áztatjuk Így csökkenni fog a
főzési ideje. A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a zeller, a padlizsán, a
sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma is. Érdekesség A
csicseriborsóról a hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven. A
régebbi korokban a csicseriborsónak köszönhetően sok ember megmenekült az
éhezéstől. Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában,
Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg
azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert
rendkívül magas a fehérjetartalma. Magyarországon sajnos nincs túl nagy
hagyománya, de manapság egyre népszerűbb a háziasszonyok bevásárlólistáján.
Orosz Tünde reformszakács tippjei: Mint fentebb említettem mindenképpen érdemes
egy egész éjszakára beáztatni, vagy reggel indulás előtt, hogy mikor hazaérünk
feltehessük főni. Finom, tartalmas leves van belőle vegyes zöldségekkel, főzelék
zellerrel, és szendvicskrém melyet többféleképpen készíthetünk, hogy rá ne
unjunk. Zöldséges raguba és salátába is finom, és tápláló. Mindenképpen a
legegészségesebb reformételek közé sorolom magas élelmirost tartalma és kiváló
fehérje tartalma miatt is. Zöldségragu: a megmosott beáztatott csicseriborsót
megfőzzük, majd hidegen sajtolt olajon curryvel párolt sárgarépához és
sütőtökhöz keverjük. Barnarizshez adjuk a rizsköret dúsítására, vagy párolt
hússzeletre rakjuk tálaláskor raguként. A fűszerezés lehet egyedi, ízlés
szerinti. Főzelék: egy csészényi csicseriborsót áztatás után felteszünk főni egy
cikk fokhagyma és egy kisebb fej vöröshagyma kiséretében. Egy gyenge zellert
kockára vágva hidegen sajtolt olajon lepirítunk kockára vágva majd a
csicseriborsóhoz adjuk ami félig van megfőve. Együtt készre főzzük, és 4-5
evőkanálnyi főzeléket kivéve botmixerrel pürésítve ezel sűrítjük be a
főzelékünket. Ízlés szerint sózzuk, és fűszerezzük pl fehérborssal, tengeri
algás fűszerkeverékkel. Leves: egy kis fej hagymát üvegesre párolunk hidegen
sajtolt olajon, majd felengedjük vízzel. Beleteszünk egy csésze beáztatott
csicseriborsót, egy fej hagymát héjastól megmosva, 2-3 szelet szelet zellert, 2
szél petrezselyemgyökeret, 2 szál répát karikára vágva, és 2-3 szelet karalábét.
Jó tartalmas zöldséges leves legyen, sűríteni nem szükséges, tészta fölösleges
bele. Tehetünk még bele friss zöldpetrezselymet, vagy zellerszárat. Vegamix
fűszerrel, tengeri sóval, borssal fűszerezzük. Receptek Csicseriborsó leves 40
dkg csicseriborsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1 fél zeller gumó, 1 kis fej
vöröshagyma, só, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem zöld,
kevés pirospaprika, 1 tojással és 4 kanál liszttel készült csipetke, tejföl a
tálaláshoz. A borsót előző este beáztatjuk, másnap a levét leöntjük, majd 3
liter friss vízzel feltöltve tesszük a tűzre. Kisebb darabokba vágva hozzá adjuk
a sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát, majd megsózzuk. Minden hozzávalót
puhára főzzük. Kevés olajon 1 kanál liszttel rántást készítünk, amihez aprított
petrezselyem levelet adunk, pirospaprikával meghintjük és hideg vízzel
felengedve a kész leveshez öntjük. 1 tojásból és 4 kanál lisztből
csipetketésztát készítünk és ebből főzünk a levesbe csipetkét. Az elkészült
levest tejföllel meglocsolva tálaljuk. Falafel 15 dkg csicseriborsó,
zsemlemorzsa, szárazkenyér, vágott petrezselyem, koriander, fokhagyma,
borsikafű, olaj A csicseriborsót megfőzzük, ledaralják, ízesítjük. Annyi
zsemlemorzsát és előzőleg beáztatott száraz kenyeret adunk hozzá, hogy kemény,
jól gyúrható masszát kapjunk. (a kenyérből nyomkodjuk ki a vizet) Kicsit
pihentetjük, kisütjük. Csicseriborsó-fasírt 2,5 csésze jól megfőtt
csicseriborsó, 1,5 csésze zsemlemorzsa, 2-3 ek. tahini (szezámkrém), 1-2 tk
őrölt kömény, 1-2 tk só, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek petrezselyemzöld, 2-3 ek.
olívaolaj. A csicseriborsót ledaráljuk. A többi hozzávalóval együtt egy tálba
öntjük, és jól összekeverjük. Kanállal kis golyókat formázunk belőle, olajozott
tepsibe tesszük, és kissé leposra nyomkodjuk. 160-170 fokon kb. 30-40 percig
sütjük. Csicseriborsó-pástétom 25 dkg csicseriborsó, 1 fej vöröshagyma, só,
Veganatura, köménymag, szerecsendió (lencséből és babból is készülhet). A
csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd 1 fej vöröshagymával, kevés sóval
megfőzzük, hogy a leve is elforrjon. Ezután fűszerezzük. A főtt borsóba
elkeverünk egy fél margarint, és összeturmixoljuk, hogy krémesebb legyen a
massza. Csicseriborsó-pástétom II. 1 csésze főtt csicseriborsó (szárazon kb. 1/2
csészényi), 1/2 tk. Jódozott tengerisó, 1 evk. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma,
elnyomogatva vagy préselve, 1/2 csésze nyers vagy pirított szezámmag, 1/4 csésze
frissen facsart citromlé, 1/2 csésze víz a krémességhez. Áztassuk egy éjzakára
meleg vízbe a csicseriborsót, majd az áztatólevet leöntve, új vízben tegyük fel
főni. Amikor felforrt, ezt a vizet is távolítsuk el, és öntsük fel forró vízzel.
A második főzőlébe tegyünk sót, esetleg ízlés szerint babérlevelet (1-2 levél
elegendő). 10-12 órányi áztatás után 60-90 perc főzési időt igényel a
csicseriborsó. Alaposan turmixoljuk el a hozzávalókat a leírtak sorrendjében, de
a citrom levét apránként adagolva, kóstolgassuk a pástétomot, mert citrom és
citrom között különbség van. A pástétom hűtőben 3-4 napig is eltartható.
Csicseriborsókrém 15 dkg főtt csicseriborsó, 3evőkanál őrölt napraforgómag, 3
dkg vaj, 1 evőkanál citromlé, 3 dkg pirított zabpehely, Tamari szójaszósz, 1
evőkanál pirospaprika, 1 gerezd áttört fokhagyma. A hozzávalókat gyors
fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy
kis folyadékkal lazítunk állagán. Humusz 25 dkg csicseriborsó, 3 evőkanál
szezámkrém (Tahini), 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 teáskanál tengeri só, 2 evőkanál
olivaolaj, esetleg napraforgóolaj, 2 evőkanál citromlé. Elkészítése a
csicseriborsókrém szerint. Lepénykenyérrel (pita) és zöldségekkel tálaljuk.
Dénes-Natura csicseriborsó kiszerelése: 250g/csomag

Tovább
Adatlap
Ár: 486 Ft
A hirdető: Kereskedőtől
Értékesítés típusa: Eladó
 
Feladás dátuma: 2024.06.21
Eddig megtekintették 66 alkalommal
A hirdető adatai
Tovább

NATURA CSICSERIBORSÓ 250G
Lehetőségek
Megosztók

Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA CSICSERIBORSÓ 250G" című hirdetést látja. (fent)



Az oldal ezen része csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.
Elmúlt 18 éves?

Igen Nem