NATURA HÁNTOLT ÁRPA PIRÍTOTT 500G
A teljes árpa számos kedvező hatással rendelkezik, gazdag nyomelemekben:
káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit,
mint a barna rizs). Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb
gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely
megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag
nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá
kétszer annyit, mint a barna rizs). Felhasználása A lábasban vagy serpenyőben
megpörkölt árpa hasznos a levesben: az ily módon elkészített levesbetét könnyű,
puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. A természetes táplálkozás
előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket
előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé
teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket. Megpiríthatjuk a
sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot: ez nagyon praktikus, és az
otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel
szemben. Elkészítése A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej
fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol
a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a
parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették
táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság
sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá
és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot. Rágás közben a kása több
nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a
nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így
már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen
masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban,
pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük. A
helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a
tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen
formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat
előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is
beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd
lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum
fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt
víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő. Hogy érdemben fejezhessük be a
kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan
meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el.
Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a
nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha
előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle,
utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek. Ugyanakkor az egyoldalú
táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés
nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges
tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy
állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag
lehetőségeket. Kitűnő levesbetét! Receptek Zöldséges Árpa Leves Hozzávalók: 200
gr árpa ( ma már bárhol beszerezhető) 2 db répa 2 nagyobb darab zellerszár- az
egyszerűség kedvéért jó egy kisebb darab zeller is 1 db közepes fej hagyma 1 db
cukkini (ez elhanyagolható) 2 gerezd fokhagyma Parmezánsajt, oliva olaj Akinek
van turmix gépe vagy aprítógépe az felapríthatja azzal a zöldségeket, akinek
nincs az kisebb darabokra vágja és az így kapott zöldségmixet kevés olivaolajon
nagyon picit (éppen hogy) megfutattjuk. Mindezt felöntjük 1 liter vizzel,
beletesszük a megmosott árpát és 1-2 ételízesítőt, sót. Ezeket ízlés szerint.
(Legközelebb leírom a saját készítésű ételízesítő receptjét, mert az tényleg
egészséges, nem úgy mint a tartósítószeres társaik.) 20-30 percet kuktában
főzzük, közben ellenőrizzük hogy az árpa puhul-e. Amikor már majdnem puha,
levesszük a kukta tetejét és elfőzzük a levét, hogy főzelékszerű levest kapjunk?
Az olaszok ezt nevezik levesnek? Mindehhez olíva olajat és parmezán sajtot
keverünk. Dénes-Natura Hántolt pirított árpa kiszerelés: 500g/csomag
káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá kétszer annyit,
mint a barna rizs). Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb
gabonaféléje. Származási helye Tibet. Számos kedvező hatással rendelkezik, amely
megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag
nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (méghozzá
kétszer annyit, mint a barna rizs). Felhasználása A lábasban vagy serpenyőben
megpörkölt árpa hasznos a levesben: az ily módon elkészített levesbetét könnyű,
puha, meleg, könnyen megemészthető és igen finom. A természetes táplálkozás
előnyeit hirdető szakemberek is azt javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket
előbb pirítsuk meg serpenyőben szárazon, ez ugyanis könnyebben emészthetővé
teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket. Megpiríthatjuk a
sütőben egyszerre is, ahogy megvettük, 1-2 kg-ot: ez nagyon praktikus, és az
otthoni tárolás során megvédi a gabonát mindenféle élősködővel és kártevővel
szemben. Elkészítése A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej
fehérjetartalmú, nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol
a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként (Tibet, Kína, Oroszország), a
parasztcsaládok mindig vízzel készítették, és növényi olajokkal tették
táplálóbbá. Arra még csak nem is gondoltak, hogy cukorral főzzék, mint manapság
sok úgynevezett reform receptben előfordul, és szervezetünk számára ártalmassá
és emészthetetlenné teszi ezt az értékes táplálékot. Rágás közben a kása több
nyálat igényel, mint akár a pirított kenyér, de ez a feltétele annak, hogy a
nyálban lévő enzimek (ptialin) megkezdhessék a keményítő cukorrá alakítását. Így
már érthető a jelenség, hogy az igencsak étvágygerjesztő sült hús íztelen
masszává válik szájunkban a rágás során, a gabonákból készült kását azonban,
pedig kezdetben nem igazán vonzó, egyre finomabbnak és édesebbnek érezzük. A
helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de ahhoz, hogy a
tápértéke és emészthetősége maximális legyen, hántolatlanul és valamilyen
formában hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva fogyasszuk. A magokat
előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is
beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd
lefedve közepesen meleg sütőben (100-120as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum
fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (buborékmentes ásványvizet, szűrt
víz), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzésidő. Hogy érdemben fejezhessük be a
kása dicséretét, ejtsünk szót még egy előnyéről! Elég nehéz pontosan
meghatározni, hogy egy zöldséges vagy húsétel mennyi idő alatt készül el.
Mindenképpen nagy tapasztalatot és figyelmet igényel, azonkívül függ a
nyersanyagok fajtájától, korától, érettségétől. Nem így a kása esetében! Ha
előre beáztattuk, néhány perc alatt finom és hasznos étel készíthető belőle,
utána már csak dagad, amíg a kosztosok megjönnek. Ugyanakkor az egyoldalú
táplálkozást hamar megunhatjuk, és nem is kívánatos (sőt, orvosi ellenőrzés
nélkül veszélyes lehet!), hiszen megvonjuk magunktól az értékes és szükséges
tápanyagokat. Ezért nagyon ajánlom a zöldségekkel kombinált recepteket. Úgy
állítottam össze a példákat, hogy megmutassam az árpában rejlő gazdag
lehetőségeket. Kitűnő levesbetét! Receptek Zöldséges Árpa Leves Hozzávalók: 200
gr árpa ( ma már bárhol beszerezhető) 2 db répa 2 nagyobb darab zellerszár- az
egyszerűség kedvéért jó egy kisebb darab zeller is 1 db közepes fej hagyma 1 db
cukkini (ez elhanyagolható) 2 gerezd fokhagyma Parmezánsajt, oliva olaj Akinek
van turmix gépe vagy aprítógépe az felapríthatja azzal a zöldségeket, akinek
nincs az kisebb darabokra vágja és az így kapott zöldségmixet kevés olivaolajon
nagyon picit (éppen hogy) megfutattjuk. Mindezt felöntjük 1 liter vizzel,
beletesszük a megmosott árpát és 1-2 ételízesítőt, sót. Ezeket ízlés szerint.
(Legközelebb leírom a saját készítésű ételízesítő receptjét, mert az tényleg
egészséges, nem úgy mint a tartósítószeres társaik.) 20-30 percet kuktában
főzzük, közben ellenőrizzük hogy az árpa puhul-e. Amikor már majdnem puha,
levesszük a kukta tetejét és elfőzzük a levét, hogy főzelékszerű levest kapjunk?
Az olaszok ezt nevezik levesnek? Mindehhez olíva olajat és parmezán sajtot
keverünk. Dénes-Natura Hántolt pirított árpa kiszerelés: 500g/csomag
Adatlap
Ár: | 563 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.28 |
Eddig megtekintették 83 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "NATURA HÁNTOLT ÁRPA PIRÍTOTT 500G" című hirdetést látja. (fent)