Csuta Szójakocka (150 g)
Megfelelő ízesítéssel tökéletesen tudja utánozni a hús ízét hamburgerben,
hot-dogban, darált hússal készült ételekben, sőt létezik szójakolbász,
szójaszalonna is! Felhasználási javaslat: A szójakockát kétszeres mennyiségű
fűszeres vízzel felfőzzük, majd addig hagyjuk állni, amíg a szükséges vizet fel
nem vette. Ezután a hússal azonos módon kezelhető anyagot kapunk. Kockára vágott
húsok helyettesítésére, illetve kiegészítésére is felhasználható. Receptek:
Tárkonyos-kapros szójaragu Hozzávalók: 1 csomag szójakocka 1 pohár tejföl 1
csokor kapor csipetnyi tárkonyfűszer vagy 1 teáskanál tárkonyecet késhegynyi
curry 1 teáskanál só 2 evőkanál liszt 1 kávéskanál olaj Elkészítés: A
szójakockát 10 órán át áztatjuk vegetás vízben. A kaprot apróra vágjuk és az
olajon kicsit megpirítjuk. Rádobjuk a leszűrt szójakockát, és felengedjük annyi
vízzel, hogy az épp ellepje. Feltesszük főni. A tejfölt kikeverjük a liszttel és
az összes fűszerrel, majd a majdnem puha szójára öntjük és összefőzzük vele.
Szója brassói Hozzávalók: 1 csomag szójakocka 1 fej fokhagyma 1 kávéskanál
mustár 1 fej hagyma késhegynyi őrölt bors 1 teáskanál só 1 evőkanál liszt, 1
kávéskanál olaj vegeta Elkészítés: A 10 órán át áztatott szójakockát leszűrjük,
a hagymát egészen apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajon fedő nélkül
megpároljuk a szóját a hagymával, addig, amíg az teljesen el nem fövi a levét.
Ekkor rádobjuk a fokhagymát és az ízesítőket, megforgatjuk velük, megszórjuk a
liszttel és kb. 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük. Ha jó munkát végeztünk, a
főzés végére csupán kevés sűrű lé marad a szóján. Ekkor belekeverjük a mustárt.
Kockára vágott sült krumpli illik hozzá. Borsos szójacsírás ragu Hozzávalók: 1
csomag szójakocka 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 pohár joghurt 1 db natúr
szójacsíra-konzerv 1 evőkanál liszt 1 teáskanál mustár 1 evőkanál olaj 1
teáskanál só késhegynyi őrölt bors vegeta Elkészítés: A szójakockát 10 órán át
áztatjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon
leszűrt szójakockával megpirítjuk. Fedőt helyezünk rá és puhára pároljuk.
Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, a mustárral, a borssal, a sóval
és a vegetával, majd a megpuhult szójához adjuk. Ekkor keverjük bele a
szójacsírát és összefőzzük vele. Babgulyás szójakockából Hozzávalók: fél kg
szárazbab fél csomag szójakocka fél kg burgonya 3 fej hagyma 1 fej fokhagyma
csipetnyi pirospaprika 1 evőkanál liszt 1 teáskanál só csipetnyi cukor 1
evőkanál olaj, vegeta Elkészítés: A babot és a szójakockát külön-külön, vízben
10 órán át áztatjuk. Csíkokra vágjuk a hagymát és megpirítjuk az olajon.
Leszűrjük a szóját és a hagymára dobjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát
és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a
pirospaprikával. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, beletesszük a babot és a
többi ízesítőt és félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott, kockára vágott
burgonyát, és ezzel puhulásig tovább főzzük (ez összesen kb. 45 perc). Currys
tofu Hozzávalók: 20 dkg tofu 30 dkg burgonya 10 dkg szójakocka 30 dkg sárgarépa
2 fej hagyma 6 gerezd fokhagyma 4 db babérlevél 0,5 l kecsketej 1 t.k. őrölt
bors 0,5 e.k. ételízesítő Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, foghagymát
olajon dinszteljük. Ha már megüvegesedett, hozzáadjuk a kockára vágott tofut, a
jól megmosott és lecsorgatott szójakockát, a curry-t, az ételízesítőt, a
pirospaprikát és a borsot, néhány forgatás után a feldarabolt burgonyát,
sárgarépát és tejjel felöntjük. Fedő alatt 15-20 percig főzzük közepes tűzön.
Székelykáposzta - Vega módra Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1/2 csomag
szójakocka, 1/2 kg hántolt árpa, ételízesítő, só (tengeri) olaj, pirospaprika
Elkészítés: A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este
beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel,
ten?geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele. Szójatepertő
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 3 db tojás, ételízesítő, fűszer ízlés szerint
(koriander, ételízesítő, őrölt kömény, szerecsendió fehérbors, stb.), fokhagyma,
3 ek. prézli, kevés liszt, olaj Elkészítés: A szójakockát megfőzzük,
kinyomkodjuk belőle a vizet. A tojást a fűszerekkel felverjük, hozzáadjuk a
prézlit, a lisztet. Olyan legyen, mint egy sűrű pa?lacsintatészta. Belerakjuk a
szóját, majd állni hagyjuk 1/2-1 órán keresztül. Olajat forrósítunk, 2-3
evőkanálnyi masszát elterítünk benne. Ha megsült, megfordítjuk és szétvágjuk. Az
olajat lecsorgatjuk róla. Szója helyett gombából, kelbimbó?ból és brokkoliból is
készülhet a puffancs. Szója pörkölt Szárított szójakockák A szárított
szójakockát a zacskójára írt használati utasítás szerint vízbe kell áztatni,
majd ugyan úgy kezelhetjük, mint a húst. Sima pörkölt recept szerint elkészítjük
pirospaprikával, fűszerekkel. Megjegyzés: szárított szóját nem csak felkockázva,
de apró darabokban is lehet kapni, így darált húsként felhasználható
töltelékekhez, fasírtokhoz, és a csilis babhoz. Vagy nagyobb darabokban is
kapható, miből tenyérnyi nagyságú grillezett vagy sült húsokat lehet készíteni
az otthon lévő szakácskönyvek húsos receptjei alapján. Szójás székelykáposzta
Elkészítés: 10 dkg szójakockából készítsünk Szójapörköltet az előző recept
szerint, de ne engedjük fel vízzel. 0,75 kg vecsési savanyú káposztát öblítsünk
át a Gombás töltött káposztánál leírt módon, és egy zománcozott edénybe rakva
öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt főzzük min. 1 órán
keresztül. Ha már puha, tegyük hozzá a víz nélküli szójapörköltet, és fedő
nélkül főzzük még kb. 5 percig, hogy a káposzta besűrűsödjön. Ezután keverjünk
bele 1 dl tejfölt, és forraljuk fel. Hűtőszekrényben tároljuk. Amennyiben több
napra készítünk székelykáposztát, akkor a tejfölt ne főzzük bele, hanem utólag
tegyük rá. Ha a puhára főzött káposztába nem szójapörköltet, hanem
gombapörköltet keverünk, akkor Gombás káposztaragut kapunk. A gombapörköltet a
Tejfölös gombapaprikásnál leírt módon készítsük, azzal a különbséggel, hogy a
gombát csak liszttel sűrítsük, tejfölt és vizet ne adjunk hozzá. A különleges
ízek kedvelői kevés apróra vágott kaprot is keverhetnek a gombás káposztaraguba.
Érdemes dupla mennyiséget készíteni belő, mert jól bírja a fagyasztást. A
legcsekélyebb mértékben sem csökken az íze, és szükség esetén bármikor
elővehető.
hot-dogban, darált hússal készült ételekben, sőt létezik szójakolbász,
szójaszalonna is! Felhasználási javaslat: A szójakockát kétszeres mennyiségű
fűszeres vízzel felfőzzük, majd addig hagyjuk állni, amíg a szükséges vizet fel
nem vette. Ezután a hússal azonos módon kezelhető anyagot kapunk. Kockára vágott
húsok helyettesítésére, illetve kiegészítésére is felhasználható. Receptek:
Tárkonyos-kapros szójaragu Hozzávalók: 1 csomag szójakocka 1 pohár tejföl 1
csokor kapor csipetnyi tárkonyfűszer vagy 1 teáskanál tárkonyecet késhegynyi
curry 1 teáskanál só 2 evőkanál liszt 1 kávéskanál olaj Elkészítés: A
szójakockát 10 órán át áztatjuk vegetás vízben. A kaprot apróra vágjuk és az
olajon kicsit megpirítjuk. Rádobjuk a leszűrt szójakockát, és felengedjük annyi
vízzel, hogy az épp ellepje. Feltesszük főni. A tejfölt kikeverjük a liszttel és
az összes fűszerrel, majd a majdnem puha szójára öntjük és összefőzzük vele.
Szója brassói Hozzávalók: 1 csomag szójakocka 1 fej fokhagyma 1 kávéskanál
mustár 1 fej hagyma késhegynyi őrölt bors 1 teáskanál só 1 evőkanál liszt, 1
kávéskanál olaj vegeta Elkészítés: A 10 órán át áztatott szójakockát leszűrjük,
a hagymát egészen apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az olajon fedő nélkül
megpároljuk a szóját a hagymával, addig, amíg az teljesen el nem fövi a levét.
Ekkor rádobjuk a fokhagymát és az ízesítőket, megforgatjuk velük, megszórjuk a
liszttel és kb. 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük. Ha jó munkát végeztünk, a
főzés végére csupán kevés sűrű lé marad a szóján. Ekkor belekeverjük a mustárt.
Kockára vágott sült krumpli illik hozzá. Borsos szójacsírás ragu Hozzávalók: 1
csomag szójakocka 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 pohár joghurt 1 db natúr
szójacsíra-konzerv 1 evőkanál liszt 1 teáskanál mustár 1 evőkanál olaj 1
teáskanál só késhegynyi őrölt bors vegeta Elkészítés: A szójakockát 10 órán át
áztatjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon
leszűrt szójakockával megpirítjuk. Fedőt helyezünk rá és puhára pároljuk.
Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, a mustárral, a borssal, a sóval
és a vegetával, majd a megpuhult szójához adjuk. Ekkor keverjük bele a
szójacsírát és összefőzzük vele. Babgulyás szójakockából Hozzávalók: fél kg
szárazbab fél csomag szójakocka fél kg burgonya 3 fej hagyma 1 fej fokhagyma
csipetnyi pirospaprika 1 evőkanál liszt 1 teáskanál só csipetnyi cukor 1
evőkanál olaj, vegeta Elkészítés: A babot és a szójakockát külön-külön, vízben
10 órán át áztatjuk. Csíkokra vágjuk a hagymát és megpirítjuk az olajon.
Leszűrjük a szóját és a hagymára dobjuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát
és 3-4 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a
pirospaprikával. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, beletesszük a babot és a
többi ízesítőt és félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a lehámozott, kockára vágott
burgonyát, és ezzel puhulásig tovább főzzük (ez összesen kb. 45 perc). Currys
tofu Hozzávalók: 20 dkg tofu 30 dkg burgonya 10 dkg szójakocka 30 dkg sárgarépa
2 fej hagyma 6 gerezd fokhagyma 4 db babérlevél 0,5 l kecsketej 1 t.k. őrölt
bors 0,5 e.k. ételízesítő Elkészítése: Az apróra vágott hagymát, foghagymát
olajon dinszteljük. Ha már megüvegesedett, hozzáadjuk a kockára vágott tofut, a
jól megmosott és lecsorgatott szójakockát, a curry-t, az ételízesítőt, a
pirospaprikát és a borsot, néhány forgatás után a feldarabolt burgonyát,
sárgarépát és tejjel felöntjük. Fedő alatt 15-20 percig főzzük közepes tűzön.
Székelykáposzta - Vega módra Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1/2 csomag
szójakocka, 1/2 kg hántolt árpa, ételízesítő, só (tengeri) olaj, pirospaprika
Elkészítés: A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este
beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel,
ten?geri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele. Szójatepertő
Hozzávalók: 10 dkg szójakocka, 3 db tojás, ételízesítő, fűszer ízlés szerint
(koriander, ételízesítő, őrölt kömény, szerecsendió fehérbors, stb.), fokhagyma,
3 ek. prézli, kevés liszt, olaj Elkészítés: A szójakockát megfőzzük,
kinyomkodjuk belőle a vizet. A tojást a fűszerekkel felverjük, hozzáadjuk a
prézlit, a lisztet. Olyan legyen, mint egy sűrű pa?lacsintatészta. Belerakjuk a
szóját, majd állni hagyjuk 1/2-1 órán keresztül. Olajat forrósítunk, 2-3
evőkanálnyi masszát elterítünk benne. Ha megsült, megfordítjuk és szétvágjuk. Az
olajat lecsorgatjuk róla. Szója helyett gombából, kelbimbó?ból és brokkoliból is
készülhet a puffancs. Szója pörkölt Szárított szójakockák A szárított
szójakockát a zacskójára írt használati utasítás szerint vízbe kell áztatni,
majd ugyan úgy kezelhetjük, mint a húst. Sima pörkölt recept szerint elkészítjük
pirospaprikával, fűszerekkel. Megjegyzés: szárított szóját nem csak felkockázva,
de apró darabokban is lehet kapni, így darált húsként felhasználható
töltelékekhez, fasírtokhoz, és a csilis babhoz. Vagy nagyobb darabokban is
kapható, miből tenyérnyi nagyságú grillezett vagy sült húsokat lehet készíteni
az otthon lévő szakácskönyvek húsos receptjei alapján. Szójás székelykáposzta
Elkészítés: 10 dkg szójakockából készítsünk Szójapörköltet az előző recept
szerint, de ne engedjük fel vízzel. 0,75 kg vecsési savanyú káposztát öblítsünk
át a Gombás töltött káposztánál leírt módon, és egy zománcozott edénybe rakva
öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt főzzük min. 1 órán
keresztül. Ha már puha, tegyük hozzá a víz nélküli szójapörköltet, és fedő
nélkül főzzük még kb. 5 percig, hogy a káposzta besűrűsödjön. Ezután keverjünk
bele 1 dl tejfölt, és forraljuk fel. Hűtőszekrényben tároljuk. Amennyiben több
napra készítünk székelykáposztát, akkor a tejfölt ne főzzük bele, hanem utólag
tegyük rá. Ha a puhára főzött káposztába nem szójapörköltet, hanem
gombapörköltet keverünk, akkor Gombás káposztaragut kapunk. A gombapörköltet a
Tejfölös gombapaprikásnál leírt módon készítsük, azzal a különbséggel, hogy a
gombát csak liszttel sűrítsük, tejfölt és vizet ne adjunk hozzá. A különleges
ízek kedvelői kevés apróra vágott kaprot is keverhetnek a gombás káposztaraguba.
Érdemes dupla mennyiséget készíteni belő, mert jól bírja a fagyasztást. A
legcsekélyebb mértékben sem csökken az íze, és szükség esetén bármikor
elővehető.
Adatlap
Ár: | 437 Ft |
A hirdető: | Kereskedőtől |
Értékesítés típusa: | Eladó |
Feladás dátuma: | 2024.11.24 |
Eddig megtekintették 61 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csuta Szójakocka (150 g)" című hirdetést látja. (fent)