Naturmind tápióka gyöngy 500 g
Naturmind tápióka gyöngy 500 g Összetevők: tápiókakeményítő A manióka vagy
tápióka Közép- és Dél-Amerikából származó növény, de ma már Ázsiában és
Afrikában is nagy területeken termesztik. Elsősorban a növény gumóját használják
fel, amely a rizs és a kukorica után a világ legjelentősebb szénhidrátforrása. A
tápióka gumója nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a
boltokban kapható termékek nem okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por
formájában használják, de készítenek belőle állati takarmányt és magas
keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar alapanyaga is lehet. Érdekesség,
hogy ragasztót és alkoholt is készítenek belőle, illetve a bioüzemanyag
gyártásban is kiemelkedő szerepe van. Néhány országban a növény levelét is
fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb skáláját tartalmazza, mint a
gumó. A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül, adalékanyagok hozzáadása nélkül.
Dél-Kelet Ázsiában kedvelt alapanyag, főleg desszertek és olyan
különlegességekhez használják, mint a bubble tea. Jelentőség, hatások: A tápióka
főleg szénhidrátot, keményítőt tartalmaz, rostot csak igen kis mennyiségben, így
glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a vércukorszintet. Ebből kifolyólag gyors
energianyerésre alkalmas (sportolóknak), de annak, aki csökkenteni szeretné a
testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek ugyanezen okból kerüljék.Kis mennyiségű
fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag
összetétele nem kimondottan jelentős. Nátriumban szegény.A tápióka természetesen
gluténmentes élelmiszer, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Laktózt sem tartalmaz, így laktóz- és tejmentes diétában is alkalmazható.
Felhasználás: A tápiókagyöngyről általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet
nem csak magában fogyaszthatunk, hanem süteményekre, tortákra is tehetjük
krémként, de díszítőelem is lehet egy különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevő
képessége miatt sűrítőszerként is alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet
belőle (gyümölcslevesben jól mutat). A tápiókapuding elkészítéséhez először
10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd
tetszés szerint ízesítve lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg
be nem sűrűsödik (kb. 10-15 perc). Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihűlni. A
tápióka semleges íze miatt édes és sós puding is készíthető belőle. Friss, lédús
gyümölccsel a legfinomabb. Ha legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon
egyszerű itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble
tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete
vagy erős színű gyümölcsteába, majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és
átvegyék a tea színét. Ez után a duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk,
leszűrjük és shakerben vagy annak hiányában egy befőttesüvegben alaposan
összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban, vastag bambusz szívószállal tálaljuk.
tápióka Közép- és Dél-Amerikából származó növény, de ma már Ázsiában és
Afrikában is nagy területeken termesztik. Elsősorban a növény gumóját használják
fel, amely a rizs és a kukorica után a világ legjelentősebb szénhidrátforrása. A
tápióka gumója nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a
boltokban kapható termékek nem okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por
formájában használják, de készítenek belőle állati takarmányt és magas
keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar alapanyaga is lehet. Érdekesség,
hogy ragasztót és alkoholt is készítenek belőle, illetve a bioüzemanyag
gyártásban is kiemelkedő szerepe van. Néhány országban a növény levelét is
fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb skáláját tartalmazza, mint a
gumó. A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül, adalékanyagok hozzáadása nélkül.
Dél-Kelet Ázsiában kedvelt alapanyag, főleg desszertek és olyan
különlegességekhez használják, mint a bubble tea. Jelentőség, hatások: A tápióka
főleg szénhidrátot, keményítőt tartalmaz, rostot csak igen kis mennyiségben, így
glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a vércukorszintet. Ebből kifolyólag gyors
energianyerésre alkalmas (sportolóknak), de annak, aki csökkenteni szeretné a
testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek ugyanezen okból kerüljék.Kis mennyiségű
fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag
összetétele nem kimondottan jelentős. Nátriumban szegény.A tápióka természetesen
gluténmentes élelmiszer, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Laktózt sem tartalmaz, így laktóz- és tejmentes diétában is alkalmazható.
Felhasználás: A tápiókagyöngyről általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet
nem csak magában fogyaszthatunk, hanem süteményekre, tortákra is tehetjük
krémként, de díszítőelem is lehet egy különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevő
képessége miatt sűrítőszerként is alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet
belőle (gyümölcslevesben jól mutat). A tápiókapuding elkészítéséhez először
10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd
tetszés szerint ízesítve lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg
be nem sűrűsödik (kb. 10-15 perc). Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihűlni. A
tápióka semleges íze miatt édes és sós puding is készíthető belőle. Friss, lédús
gyümölccsel a legfinomabb. Ha legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon
egyszerű itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble
tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete
vagy erős színű gyümölcsteába, majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és
átvegyék a tea színét. Ez után a duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk,
leszűrjük és shakerben vagy annak hiányában egy befőttesüvegben alaposan
összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban, vastag bambusz szívószállal tálaljuk.
Adatlap
Ár: | 1.280 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.08 |
Eddig megtekintették 0 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Naturmind tápióka gyöngy 500 g" című hirdetést látja. (fent)