
Csicseriborsóliszt 400g
A csonterősítő csodazöldségA csicseriborsó (Cicer arietinum) a
hüvelyesek (Fabales) rendjének pillangósvirágúak családjába tartozó
haszonnövény. Népiesen bagolyborsónak is nevezik. Kis-Ázsiában már nagyjából
8000 éve megtalálható volt, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és
Indiába. Valószínűleg a ma is vadon termő Cicer reticulatum-ból fejlődött ki.
Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik. Tanulmányok igazolják,
hogy rendszeres fogyasztása, magas rosttartalmú étrendet fogyasztó, egyes típusú
diabéteszesek esetében csökkenti a vércukorszintet, kettes típusú
cukorbetegeknél pedig ezen kívül a vérzsír és inzulin szintet is mérsékli.A
csicseriborsó vas, foszfor, kalcium, magnézium, mangán, cink ásványi anyagai és
K-vitaminja hozzájárulnak a csontok felépítéséhez és erősségéhez. Tudtad,
hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a fokozott
csonttörési kockázattal? A csicseriborsó fogyasztásával azonban ezt
is elkerülheted! Sőt, ha biztosítod a szervezeted számára szükséges
K-vitamint, fokozódik a kalcium felszívódás (amely tovább erősíti a csontokat),
sőt a máj méregtelenítő funkcióját is serkenti. Magas kálium,
C-vitamin és B-6 vitamin tartalma koleszterinmentességével társulva, támogatja a
szív egészségét. Rostgazdagsága révén csökkenti a vér koleszterinszintjét,
ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek
rizikóját. A szelén egy olyan ásványi anyag, melyet leginkább
tengeri állatok húsában, belsőségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben
találunk meg, zöldségekben és gyümölcsökben nem jellemző,
a csicseriborsóban azonban mégis! Így fogyasztása vegetáriánusok
számára is kiváló alternatíva a szelén pótlására. És hogy mégis miért
fontos a bevitele? Szerepet játszik a máj egészséges működésében, segíti a
rákkeltő anyagok eltávolítását a szervezetből, valamint segít megelőzni
gyulladásos folyamatok és csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét.
Legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, részt vesz egy
antioxidáns enzim (glutation-peroxidáz) szerkezetének
felépítésében. Erősíti az immunrendszert, illetve számos, a kórokozók
elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik szelén
jelenlétében.Ezen kívül, a csicseriborsó folsavat is
tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és javításában,
megelőzi a sejtek mutációját, a rákos sejtek megjelenését. A fitokemikáliák
közé sorolható szaponinjai szintén a rákos sejtek megjelenését, illetve azok
szaporodását előzik meg. A magas rosttartalmú zöldségek ?amilyen a
csicseriborsó is- rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a csökkent
végbélrák rizikóval. C-vitaminja tovább erősíti a csicseriborsó antioxidáns
hatását, semlegesíti a szervezetben keletkező szabad gyököket és védi a sejteket
a károsodástól.Szintén lényeges összetevője a kolin, melynek hatása sokoldalú:
segíti az alvást, az izommozgást,a tanulást és az emlékezést. Ezen kívül
szerepet játszik a sejtmembrán szerkezetének felépítésében, és csökkenti a
gyulladásos folyamatok is. Közreműködik a zsírsavak felhasználásban, gátolja a
koleszterin lerakódását az érfalakban, illetve megakadályozza a máj
elzsírosodását.Amellett, hogy egészséges, rendkívül finom is! Jól illenek hozzá
a keleties, indiai fűszerek, de akár magyarosan elkészítve is ízletes étel
kerülhet az asztalra. Leggyakoribb csicseriborsóból készült ételek
a falafel és a humusz. Ezen kívül készíthetünk belőle pürét,
főzeléket, levest. Lisztté őrölve pedig használhatjuk sűrítésre, sütemények
elkészítéséhez. Fogyaszd mindennap a Természet Áldása csicseriborsót
egészséged megőrzése érdekében!
hüvelyesek (Fabales) rendjének pillangósvirágúak családjába tartozó
haszonnövény. Népiesen bagolyborsónak is nevezik. Kis-Ázsiában már nagyjából
8000 éve megtalálható volt, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és
Indiába. Valószínűleg a ma is vadon termő Cicer reticulatum-ból fejlődött ki.
Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik. Tanulmányok igazolják,
hogy rendszeres fogyasztása, magas rosttartalmú étrendet fogyasztó, egyes típusú
diabéteszesek esetében csökkenti a vércukorszintet, kettes típusú
cukorbetegeknél pedig ezen kívül a vérzsír és inzulin szintet is mérsékli.A
csicseriborsó vas, foszfor, kalcium, magnézium, mangán, cink ásványi anyagai és
K-vitaminja hozzájárulnak a csontok felépítéséhez és erősségéhez. Tudtad,
hogy a K-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a fokozott
csonttörési kockázattal? A csicseriborsó fogyasztásával azonban ezt
is elkerülheted! Sőt, ha biztosítod a szervezeted számára szükséges
K-vitamint, fokozódik a kalcium felszívódás (amely tovább erősíti a csontokat),
sőt a máj méregtelenítő funkcióját is serkenti. Magas kálium,
C-vitamin és B-6 vitamin tartalma koleszterinmentességével társulva, támogatja a
szív egészségét. Rostgazdagsága révén csökkenti a vér koleszterinszintjét,
ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek
rizikóját. A szelén egy olyan ásványi anyag, melyet leginkább
tengeri állatok húsában, belsőségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben
találunk meg, zöldségekben és gyümölcsökben nem jellemző,
a csicseriborsóban azonban mégis! Így fogyasztása vegetáriánusok
számára is kiváló alternatíva a szelén pótlására. És hogy mégis miért
fontos a bevitele? Szerepet játszik a máj egészséges működésében, segíti a
rákkeltő anyagok eltávolítását a szervezetből, valamint segít megelőzni
gyulladásos folyamatok és csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét.
Legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, részt vesz egy
antioxidáns enzim (glutation-peroxidáz) szerkezetének
felépítésében. Erősíti az immunrendszert, illetve számos, a kórokozók
elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik szelén
jelenlétében.Ezen kívül, a csicseriborsó folsavat is
tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és javításában,
megelőzi a sejtek mutációját, a rákos sejtek megjelenését. A fitokemikáliák
közé sorolható szaponinjai szintén a rákos sejtek megjelenését, illetve azok
szaporodását előzik meg. A magas rosttartalmú zöldségek ?amilyen a
csicseriborsó is- rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a csökkent
végbélrák rizikóval. C-vitaminja tovább erősíti a csicseriborsó antioxidáns
hatását, semlegesíti a szervezetben keletkező szabad gyököket és védi a sejteket
a károsodástól.Szintén lényeges összetevője a kolin, melynek hatása sokoldalú:
segíti az alvást, az izommozgást,a tanulást és az emlékezést. Ezen kívül
szerepet játszik a sejtmembrán szerkezetének felépítésében, és csökkenti a
gyulladásos folyamatok is. Közreműködik a zsírsavak felhasználásban, gátolja a
koleszterin lerakódását az érfalakban, illetve megakadályozza a máj
elzsírosodását.Amellett, hogy egészséges, rendkívül finom is! Jól illenek hozzá
a keleties, indiai fűszerek, de akár magyarosan elkészítve is ízletes étel
kerülhet az asztalra. Leggyakoribb csicseriborsóból készült ételek
a falafel és a humusz. Ezen kívül készíthetünk belőle pürét,
főzeléket, levest. Lisztté őrölve pedig használhatjuk sűrítésre, sütemények
elkészítéséhez. Fogyaszd mindennap a Természet Áldása csicseriborsót
egészséged megőrzése érdekében!

Adatlap
Ár: | 705 Ft |
Feladás dátuma: | 2025.03.06 |
Eddig megtekintették 12 alkalommal |
A hirdető adatai

Ételek, italok rovaton belül a(z) "Csicseriborsóliszt 400g" című hirdetést látja. (fent)