
BIO BIORGANIK HAJDINA 500G
A hajdina eredetileg Ázsia középső részéről származik. Hozzánk a népvándorlás
útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő
rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az
étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.Az érdekes,
háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami
elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni.
Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.A hajdina eredetileg nem tartozik a
gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló,
mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében
is.Jelentőség, hatások:A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést
segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy
koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így
cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.A
hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül
lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé
jellemző.Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium
és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló.
Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek
megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely
erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás
szabályozásában is lehet szerepe.A hajdina nem tartalmaz glutént.Összetevők:
hajdina* *= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01 ellenőrizte:
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.Glutén- és allergénmentes üzemben
csomagolva!Átlagos tápérték adatok 100g termékben: Energiaérték: 1446 kJ / 346
kcal Zsír: 1,7 g - amelyből telített zsírsavak: 0,7 g Szénhidrát: 71 g -
amelyből cukor: 0,3 g Rost: 3,7 g Fehérje: 9,8 g Só: 0,01 gFelhasználás: Kb.
kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét
(gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is. A fűszerek
közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.Elkészítése: A hántolt
hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült
ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az
elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős
mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre
rövidül.Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!Kiszerelés: 500 gSzármazási
ország: KínaForrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július
útján jutott el. A 20. század előtt főleg a szegényebb, földművelésből élő
rétegek fogyasztották, kása formájában, de később teljesen eltűnt az
étrendünkből. Csak az elmúlt pár évben kezdtük el újra felfedezni.Az érdekes,
háromszög alakú, szürkés-barnás színű magoknak különleges aromája van, ami
elsőre furcsa lehet, de megfelelő fűszerezéssel könnyű megszokni és megszeretni.
Kiválóan illik a dióhoz és a bazsalikomhoz.A hajdina eredetileg nem tartozik a
gabonafélék közé (a keserűfűfélék családjába tartozik), de mégis nagyon hasonló,
mint külalakra, beltartalmi értékre és a felhasználási lehetőségek tekintetében
is.Jelentőség, hatások:A hajdina rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést
segíti és enyhíti a székrekedéses panaszokat, de vércukor- vagy
koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így
cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak és fogyókúrázóknak is ajánlott.A
hajdina gazdag metionin nevű aminosavban, amely májvédő hatású. Ezen kívül
lizint is jelentős mennyiségben tartalmaz, amely a gabonafélékre kevésbé
jellemző.Igen értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Folsav, magnézium, kálium
és cinktartalma kiemelendő, illetve B-vitamin tartalma a gabonákhoz hasonló.
Antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségek
megelőzésében van szerepe. Ezeken kívül tartalmaz egy rutin nevű anyagot, amely
erősíti a hajszálerek falát és javítja a vérkeringést. A vérnyomás
szabályozásában is lehet szerepe.A hajdina nem tartalmaz glutént.Összetevők:
hajdina* *= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01 ellenőrizte:
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.Glutén- és allergénmentes üzemben
csomagolva!Átlagos tápérték adatok 100g termékben: Energiaérték: 1446 kJ / 346
kcal Zsír: 1,7 g - amelyből telített zsírsavak: 0,7 g Szénhidrát: 71 g -
amelyből cukor: 0,3 g Rost: 3,7 g Fehérje: 9,8 g Só: 0,01 gFelhasználás: Kb.
kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében 20 perc alatt készre főzzük.
Leginkább köretként vagy kásaként fogyasztják, de készíthető belőle levesbetét
(gombóc), fasírt és felhasználható töltött zöldségek készítéséhez is. A fűszerek
közül jól illik hozzá a bazsalikom és a curry.Elkészítése: A hántolt
hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült
ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az
elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős
mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre
rövidül.Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!Kiszerelés: 500 gSzármazási
ország: KínaForrás: gyártó / forgalmazó - 2017 július
Adatlap
| Ár: | 1.040 Ft |
| Feladás dátuma: | 2025.12.19 |
| Eddig megtekintették 3 alkalommal | |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "BIO BIORGANIK HAJDINA 500G" című hirdetést látja. (fent)





