Mazsola 100g
A?tlagos ta?pe?rte?k/ 100 g Energiatartalom 1078 kJ/ 254 kcal Zsi?r 0,5 g
amelybo?l teli?tett zsi?rsavak 0,1 g Sze?nhidra?t 59,2 g Fehe?rje 3,1 g So? <
0,1 g A mazsola tulajdonke?ppen e?des aszalt szo?lo?. Ma?r i.e. 2000-ben is
termesztette?k Perzsa?ban e?s Egyiptomban. Az o?kori go?ro?go?k e?s ro?maiak
amellett, hogy szi?vesen fogyasztotta?k, di?szi?te?ske?nt is haszna?lta?k. A
mazsola?nak a friss gyu?mo?lcsho?z hasonlo? elo?nyei vannak. Ahogyan a szo?lo?,
u?gy a belo?le ke?szu?lt mazsola is tartalmazza a rezveratrol nevu?
fitokemika?lia?t. Ez egy polifenolos vegyu?let, antioxida?ns tulajdonsa?ggal
rendelkezik. Gyullada?scso?kkento?, antikarcinoge?n e?s a ve?r koleszterin
szintje?t is elo?nyo?sen befolya?solja. Egyes kutata?sok szerint a rezveratrol
protekti?v szerepet ja?tszik a melanoma (bo?rra?k), vastagbe?l-, e?s
prosztatadaganat kialakula?sa?ban e?s egyes betegse?gek, mint pe?lda?ul
koszoru?e?r e?s degenerati?v idegrendszeri elva?ltoza?sok megjelene?se?nek
visszaszori?ta?sban. Cso?kkenti a stroke kialakula?sa?nak ese?lye?t is. A
mazsola jelento?s mennyise?gu? vas tartalma re?ve?n az ane?mia
(ve?rszege?nyse?g) megelo?ze?se?ben e?s kezele?sben is szerepet ja?tszhat.
B-vitaminjai a ve?rke?pze?sben fontosak. A benne tala?lhato? re?z szu?kse?ges a
vas hasznosula?sa?hoz, enzimek mu?ko?de?se?hez, valamint elengedhetetlen a
csontok, ko?to?szo?vet e?s az idegrendszer mu?ko?de?se?hez is. Fitonutriensei,
antioxida?ns hata?su? karotinoidjai e?s A-vitaminja a szem ege?szse?ge?nek
megtarta?sa?hoz is hozza?ja?rulnak. Ve?dik a szemet a szabad gyo?ko?k okozta
szemlencse e?s retina ka?rosoda?sto?l, a cataracta (szu?rkeha?lyog)
kialakula?sa?to?l, valamint a la?ta?s romla?sa?t is ke?sleltetik. A mazsola
fogyaszta?sa jo? hata?ssal van a szexua?lis e?letre. Arginin aminosav tartalma
fokozza a libido?t, valamint fe?rfiak merevede?si zavarainak enyhi?te?se?re is
alkalmazhato?. Rosttartalma hozza?ja?rul a ve?r koleszterin szintje?nek
cso?kkene?se?hez, az erek ege?szse?ge?nek mego?rze?se?hez. A rostok jo?te?kony
hata?sa a be?lrendszerben is e?rve?nyesu?l a ka?ros me?reganyagok
elta?voli?ta?sa re?ve?n, mely egyes be?lbetegse?gek megelo?ze?se?ben ja?tszik
szerepet. Sze?krekede?s megelo?ze?se e?s kezele?se sora?n szinte?n poziti?v
eredme?nyeket e?rhetu?nk el fogyaszta?sa?val. Sok ka?liumot e?s magne?ziumot
tartalmaz (vesebetegse?gben szenvedo?knek nem aja?nlott!). Cso?kkenti a
savasoda?st, ve?di a szervezetet az i?zu?letgyullada?s e?s a ko?szve?ny
kialakula?sa?to?l. Oleanolsav fitokemika?lia?ja?ro?l kimutatta?k, hogy ga?tolja
a Streptococcus mutans aktivita?sa?t, valamint a fogak felszi?ne?n le?trejo?tt,
bakte?riumok okozta lepede?k megjelene?se?t. Az oleanolsav ezen ki?vu?l
tumorellenes, ma?jve?do?, antidiabetikus, gyullada?sga?tlo? e?s HIV-ellenes
hata?ssal is rendelkezik. Emellett szerepet ja?tszik a csontok e?s fogak
szila?rdsa?ga?nak kialakula?sa?ban, ege?szse?ge?nek mego?rze?se?ben e?s a
csontritkula?s kezele?se?ben, melyhez jelento?s ka?lium-, e?s kalciumtartalma is
hozza?ja?rul. A sze?pse?ga?pola?sban is hate?kony: ke?slelteti a szarkala?bak
e?s ra?ncok megjelene?se?t. Rendszeres fogyaszta?sa a bo?r ege?szse?ge?nek
megtarta?sa?t ta?mogatja. Mivel sza?ri?tott gyu?mo?lcs, cukortartalma magasabb,
mint a friss gyu?mo?lcsnek. Fogyni va?gyo?k e?s cukorbeteg sza?ma?ra eze?rt
kisebb mennyise?gben aja?nlott a fogyaszta?sa az energia-, e?s
sze?nhidra?ttartalom figyelembeve?tele?vel! Fogyaszthato? nassolnivalo?ke?nt,
joghurthoz, kefirhez vagy mu?zlihez keverve, de aka?r su?teme?nyek
ke?szi?te?se?hez is felhaszna?lhatjuk. Szerzo?: Tajti Mo?nika
amelybo?l teli?tett zsi?rsavak 0,1 g Sze?nhidra?t 59,2 g Fehe?rje 3,1 g So? <
0,1 g A mazsola tulajdonke?ppen e?des aszalt szo?lo?. Ma?r i.e. 2000-ben is
termesztette?k Perzsa?ban e?s Egyiptomban. Az o?kori go?ro?go?k e?s ro?maiak
amellett, hogy szi?vesen fogyasztotta?k, di?szi?te?ske?nt is haszna?lta?k. A
mazsola?nak a friss gyu?mo?lcsho?z hasonlo? elo?nyei vannak. Ahogyan a szo?lo?,
u?gy a belo?le ke?szu?lt mazsola is tartalmazza a rezveratrol nevu?
fitokemika?lia?t. Ez egy polifenolos vegyu?let, antioxida?ns tulajdonsa?ggal
rendelkezik. Gyullada?scso?kkento?, antikarcinoge?n e?s a ve?r koleszterin
szintje?t is elo?nyo?sen befolya?solja. Egyes kutata?sok szerint a rezveratrol
protekti?v szerepet ja?tszik a melanoma (bo?rra?k), vastagbe?l-, e?s
prosztatadaganat kialakula?sa?ban e?s egyes betegse?gek, mint pe?lda?ul
koszoru?e?r e?s degenerati?v idegrendszeri elva?ltoza?sok megjelene?se?nek
visszaszori?ta?sban. Cso?kkenti a stroke kialakula?sa?nak ese?lye?t is. A
mazsola jelento?s mennyise?gu? vas tartalma re?ve?n az ane?mia
(ve?rszege?nyse?g) megelo?ze?se?ben e?s kezele?sben is szerepet ja?tszhat.
B-vitaminjai a ve?rke?pze?sben fontosak. A benne tala?lhato? re?z szu?kse?ges a
vas hasznosula?sa?hoz, enzimek mu?ko?de?se?hez, valamint elengedhetetlen a
csontok, ko?to?szo?vet e?s az idegrendszer mu?ko?de?se?hez is. Fitonutriensei,
antioxida?ns hata?su? karotinoidjai e?s A-vitaminja a szem ege?szse?ge?nek
megtarta?sa?hoz is hozza?ja?rulnak. Ve?dik a szemet a szabad gyo?ko?k okozta
szemlencse e?s retina ka?rosoda?sto?l, a cataracta (szu?rkeha?lyog)
kialakula?sa?to?l, valamint a la?ta?s romla?sa?t is ke?sleltetik. A mazsola
fogyaszta?sa jo? hata?ssal van a szexua?lis e?letre. Arginin aminosav tartalma
fokozza a libido?t, valamint fe?rfiak merevede?si zavarainak enyhi?te?se?re is
alkalmazhato?. Rosttartalma hozza?ja?rul a ve?r koleszterin szintje?nek
cso?kkene?se?hez, az erek ege?szse?ge?nek mego?rze?se?hez. A rostok jo?te?kony
hata?sa a be?lrendszerben is e?rve?nyesu?l a ka?ros me?reganyagok
elta?voli?ta?sa re?ve?n, mely egyes be?lbetegse?gek megelo?ze?se?ben ja?tszik
szerepet. Sze?krekede?s megelo?ze?se e?s kezele?se sora?n szinte?n poziti?v
eredme?nyeket e?rhetu?nk el fogyaszta?sa?val. Sok ka?liumot e?s magne?ziumot
tartalmaz (vesebetegse?gben szenvedo?knek nem aja?nlott!). Cso?kkenti a
savasoda?st, ve?di a szervezetet az i?zu?letgyullada?s e?s a ko?szve?ny
kialakula?sa?to?l. Oleanolsav fitokemika?lia?ja?ro?l kimutatta?k, hogy ga?tolja
a Streptococcus mutans aktivita?sa?t, valamint a fogak felszi?ne?n le?trejo?tt,
bakte?riumok okozta lepede?k megjelene?se?t. Az oleanolsav ezen ki?vu?l
tumorellenes, ma?jve?do?, antidiabetikus, gyullada?sga?tlo? e?s HIV-ellenes
hata?ssal is rendelkezik. Emellett szerepet ja?tszik a csontok e?s fogak
szila?rdsa?ga?nak kialakula?sa?ban, ege?szse?ge?nek mego?rze?se?ben e?s a
csontritkula?s kezele?se?ben, melyhez jelento?s ka?lium-, e?s kalciumtartalma is
hozza?ja?rul. A sze?pse?ga?pola?sban is hate?kony: ke?slelteti a szarkala?bak
e?s ra?ncok megjelene?se?t. Rendszeres fogyaszta?sa a bo?r ege?szse?ge?nek
megtarta?sa?t ta?mogatja. Mivel sza?ri?tott gyu?mo?lcs, cukortartalma magasabb,
mint a friss gyu?mo?lcsnek. Fogyni va?gyo?k e?s cukorbeteg sza?ma?ra eze?rt
kisebb mennyise?gben aja?nlott a fogyaszta?sa az energia-, e?s
sze?nhidra?ttartalom figyelembeve?tele?vel! Fogyaszthato? nassolnivalo?ke?nt,
joghurthoz, kefirhez vagy mu?zlihez keverve, de aka?r su?teme?nyek
ke?szi?te?se?hez is felhaszna?lhatjuk. Szerzo?: Tajti Mo?nika
Adatlap
Ár: | 155 Ft |
Feladás dátuma: | 2024.11.28 |
Eddig megtekintették 73 alkalommal |
A hirdető adatai
Ételek, italok rovaton belül a(z) "Mazsola 100g" című hirdetést látja. (fent)